Головна » 2010 » Квітень » 1 » Оподаткування спадщини
11:56
Оподаткування спадщини
Дохід, отриманий у вигляді спадщини, підлягає оподаткува-
нню. Оподаткування спадщини регулюється статтею 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб». Так у разі отримання свідоцтва про право на спадщину або нотаріального посвідчення договорів дарування спадкоємцями, що є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, оподаткування здійснюється за нульовою ставкою до будь-якого об’єкта спадщини (подарунка), тобто не оподатковуються. При отриманні спадщини або подарунка членами сім’ї, що не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, — застосовується ставка 5% до будь-якого об’єкта. При отриманні спадщини або подарунка від іноземця ставка податку становить 15%. Коли ж спадщину або подарунок отримує іноземець, він зобов’язаний сплатити 30% незалежно від ступеня споріднення.
Якщо спадщину або подарунок отримує особа, яка є інвалідом І групи або має статус дитини-сироти, позбавлена батьківського піклування, — застосовується нульова ставка оподаткування до вартості такої власності.
Особами, відповідальними за сплату податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину або подарунок. Такі особи зобов’язані до 1 квітня 2010 року подати до податкової інспекції річну декларацію та сплатити податок. Крім того, нотаріус зобов’язаний надсилати інформацію про видачу свідоцтв про право на спадщину у строки, встановлені для подачі звіту за формою ДФ (ознаки доходу 56-66).
Стосовно оподаткування коштів, розміщених спадкодавцем на банківських рахунках (в тому числі в Ощадбанку колишнього СРСР) до 1992 року та успадкованих особами, які не належать до першого ступеня споріднення із спадкодавцем, то статтею 13 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» не ставить оподаткування в залежність від терміну розміщення спадкодавцем коштів на банківських рахунках (до 1992 року чи після). Тому при отриманні у спадщину коштів, розміщених на банківських рахунках (в т.ч. Ощадбанку колишнього СРСР) до 1992 року, спадкоємцем першого ступеня споріднення сума таких коштів не оподатковується.
Спадкоємці другого та інших ступенів споріднення зобов’язані сплатити від суми вкладу 5%, подавши до податкової інспекції за місцем проживання річну податкову декларацію.

Переглядів: 751 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100