Головна » 2010 » Квітень » 1 » Пам’ятайте: ліс – не скриня з безмежними благами!
12:05
Пам’ятайте: ліс – не скриня з безмежними благами!

yun_1062.jpgЛіс – національне багатство держави, його примноження – справа честі не лише фахівців, а й кожного жителя району. Коли висаджене бодай одне деревце на рахунку людини, то вважається недаремно життя прожито.

Площа Ружинського лісництва, що підпорядковується ДП «Попільнянське лісове господарство», 4322 га. Територія лісництва розділена на 2 майстерські дільниці та 9 обходів. З метою по-ліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей здійснюються такі лісогосподарські заходи як: проведення рубок догляду за лісом; санітарні рубки, лісовідновні рубки в деревостанах, що втрачають захисні, водоохоронні та інші корисні властивості; рубки, пов’язані з реконструкцією малоцінних молодняків і похідних деревостанів. Рубки здійснюються за спеціальним дозволом – лісорубним квитком.

У 2010 році Ружинським лісництвом будуть проведені рубки догляду за лісом у наступних об’ємах:

1. Освітлення – 10,8 га/10 м3;

2. Прочищення – 23,4 га/394 м3;

3. Проріджування – 12,4 га/225 м3;

4. Прохідні рубки – 1,4 га/22 м3;

5. Санітарні рубки вибіркові – 200 га/3200 м3.

Рубки головного користування заплановані на площі 12,4 га, загальною масою 3894 м3. Щорічно працівники Ружинського лісництва заготовляють близько 2000 кг лісового насіння для висіву у розсадниках підприємства. У нашому лісництві створений лісовий розсадник на площі 0,4 га.

Крім того, щорічно за рахунок підприємства у зимові місяці лісовою охороною проводиться годівля диких тварин зерном, сіном, гіллячковими віниками. Адже лісівники люблять фауну і працюють за покликанням душі, дбаючи про відтворення дичини у своїх угіддях. З приємністю можу зазначити, що грубих порушень правил полювання з кожним роком меншає, культура переважної більшості мисливців з року в рік помітно прогресує.

З приходом весни у лісівників виникає ще одна болюча проблема – це стихійні сміттєзвалища. Неодноразово за підтримки районної державної адміністрації, учнів Зарічанської школи смітники ліквідовувались та через незначний проміжок часу виявлялося, що всі ці зусилля були марними. Біля кожного дерева чи кущика неможливо наглядача, тому цього року нам знову доведеться прибирати з лісових насаджень мішки з непотребом та пляшки. А потім залишається лише сподіватися на порядність наших громадян та на належну організацію робіт по вивезенню побутових відходів з населених пунктів на спеціальні полігони.

Та, на жаль, останнім часом громадська думка часто спотворюється певними стереотипами стосовно діяльності лісогосподарських підприємств. Ми виконували і будемо виконувати обов’язки вартових лісу. Що й казати, до лісу у багатьох ставлення винятково споживацьке: мовляв всі ці багатства виросли у природі і від незаконно здобутого, або, точніше вкраденого, нікому шкоди не буде. Однак ми з цього приводу маємо іншу думку і тому намагаємося миттєво реагувати на будь-які порушення.

Усіх небайдужих до проблем лісової галузі запрошуємо співпрацювати з лісівниками, допомогти під час лісокультурної кампанії, привести до належного санітарного стану лісові масиви біля населених пунктів. Адже людська байдужість обертається великою бідою для рослинного та тваринного світу. А головне, завжди    пам’ятайте, що ліс – не скриня з безмежними благами та дарами природи, а організм, який вимагає дбайливого ставлення і обов’язково контрольованого використання його можливостей.

В.І.КОНОВАЛЕНКО,

лісничий Ружинського лісництва

 

Переглядів: 802 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100