Головна » 2010 » Березень » 4 » Перехід права власності на переоформлену земельну ділянку
22:51
Перехід права власності на переоформлену земельну ділянку
Право громадянам України переоформити державний акт на право власності на земельну ділянку за спрощеною процедурою дає прийнятий у березні минулого року Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо документів, що посвідчують право на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок».
Новий власник земельної ділянки або належним чином уповноважена ним особа до територіального органу Держкомзему за місцезнаходженням земельної ділянки разом із заявою має подати:
— цивільно-правову угоду про відчуження земельної ділянки у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою, або свідоцтво про право на спадщину;
— державний акт на право власності на землю (земельну ділянку) з відміткою нотаріуса про перехід права власності на земельну ділянку.
Держкомзем реєструє заяву в Журналі обліку заяв і наданих послуг з проставлення на державному акті відмітки про реєстрацію права власності на земельну ділянку в Поземельній книзі та передає за актом приймання — передачі до Житомирської регіональної філії ДП «Центр ДЗК» для внесення відомостей до бази даних АС ДЗК.
У разі ненадання зазначених документів, або їх невідповідності вимогам чинного законодавства України, протягом 3 календарних днів відділ Держкомзему надає заявнику письмову відмову у наданні послуг із зазначенням підстав для відмови.
Якщо ж зазначені документи відповідають вимогам законодавства, Житомирська регіональна філія ДП «Центр ДЗК» звіряє дані цивільно-правової угоди про відчуження земельної ділянки/свідоцтва про право на спадщину, державного акта, документації із землеустрою та дані державного реєстру земель; у разі їх невідповідності складає письмове повідомлення про існуючі розбіжності. Потім філія ДП «Центр ДЗК» заповнює реєстраційну картку земельної ділянки (в двох примірниках) із зазначенням відомостей про нового власника земельної ділянки і правовстановлюючі документи на неї. Засвідчені підписом керівника структурного підрозділу Центру ДЗК та скріплені печаткою примірники реєстраційної картки повертаються до Територіального органу Держкомзему.
Приймаючи рішення про проставлення відмітки на державному акті, орган Держкомзему враховує відомості, зазначені у повідомленні про існуючі розбіжності. Якщо такі розбіжності у зазначених документах відсутні, працівник Держкомзему проставляє на державному акті відмітку про реєстрацію права власності на земельну ділянку відповідно до Порядку здійснення відмітки про перехід права власності на земельну ділянку.
Звертаючись до органу Держкомзему щодо одержання документів з відміткою на державному акті про реєстрацію права власності на земельну ділянку, новий власник земельної ділянки або уповноважена ним особа має подати також копії квитанцій про оплату послуг з оформлення державного акта на підставі цивільно-правових угод про відчуження земельної ділянки/свідоцтва про право на спадщину; внесення запису до Поземельної книги та внесення відомостей до бази даних АС ДЗК. Відділ Держкомзему надає новому власнику земельної ділянки (уповноваженій ним особі) ци-вільно-правову угоду/свідоцтво про право на спадщину разом з державним актом з проставленою на ньому відміткою.
Вартість послуг з оформлення державного акта на підставі цивільно-правових угод про відчуження земельної ділянки/свідоцтва про право на спадщину; унесення запису до Поземельної книги та внесення відомостей до бази даних АС ДЗК визначається відповідно до пунктів 13, 20 та 23 таблиці 6.1 Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та послуг, затверджених спільним наказом Держкомзему України, Мінфіну України та Мінекономіки України від 15.06.2001 р. № 97/298/124, зареєстрованих в Мін’юсті України 10.07.2001 р. за №579/5770 (зі змінами).
Олександр ГАЛУШКО
Переглядів: 1425 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100