Головна » 2010 » Лютий » 5 » Підсумкова медична рада
21:59
Підсумкова медична рада
Медпрацівники району обговорили результати роботи галузі за минулий рік й окреслили перспективи діяльності на нинішній рік під час підсумкової медичної ради, яка відбулася у районній лікарні 29 січня. У нараді взяли участь голова райдержадміністрації Н.О.Туранська, голова районної ради В.Ц.Саківський, начальник відділу охорони здоров’я РДА В.В.Ніколайчук. Вів засідання головний лікар М.П.Зозуля.
Як повідомив головний лікар, підсумкова медична рада
вперше відбувалася без представників обласного упра-вління охорони здоров’я, оскільки, як засвідчили результати акре-дитації та нещодавньої співбесіди з обласними спеціалістами, суттєвих недоліків у роботі мережі виявлено не було.
Під час виступу М.П.Зозуля наголосив на низці проблемних питань, які потребують вирішення. Одне з них – це кадрова підготовка. У районній лікарні, – наголосив він, – відбувається зміна поколінь. Сьогодні в ЦРЛ працює 27 лікарів-пенсіонерів. Разом з тим готуються молоді лікарі-інтерни: акушер-гінеколог, хірург, педіатр, стоматолог, фтизіатр та інші. Разом з тим, медична допомога надається за всіма спеціальностями. Однак, як зауважив головний лікар, наразі не вистачає сімейних лікарів, є вакансії у Топорах, Верхівні.
Потрібно медпрацівникам попрацювати і над виявленням туберкульозу та онкологічних патологій на ранніх стадіях. Адже, чим пізніше хворобу виявлено, тим важче її лікувати. Наприклад, з 14 хворих, в кого виявили рак легенів, у трьох хвороба вже у занедбаному стані. Головний лікар наголосив на важливості вчасного проходження профілактичних оглядів. Адже сьогодні основні принципи роботи галузі охорони здоров’я – це проведення профілактичних заходів. Те ж стосується і раку молочної залози: третину жінок, в кого виявили хворобу, віднесено до 4 клінічної групи. У 42% чоловіків, яким діагностували рак передміхурової залози, хвороба у важкій стадії. Збільшується кількість хворих на туберкульоз, а в минулому році ця страшна хвороба вкоротила віку трьом людям. Можливо, вчасно пройдене обстеження, допомогло б цим людям і лікарям у боротьбі з недугою.
На здійснення заходів районних програм, спрямованих на боротьбу і профілактику згаданих хвороб, з районного бюджету по мірі можливого виділяють кошти. Однак ціни на необхідні препарати, особливо призначені для туберкулінодіагностики, постійно зростають, – зауважив М.П.Зозуля. А грошей, як завше, не вистачає.
Викликає тривогу в лікарів і зростання кількості дітей-інвалідів. Патології є і вроджені, і набуті. Лише за минулий рік зареєстровано 15 дітей з особливими фізичними потребами. Крім того, зросла і малюкова смертність. У 2009 році вмерло троє дітей віком до року.
Особливу увагу М.П.Зозуля звернув на необхідність налагодження співпраці між районною лікарнею та санепідемстанцією. Микола Петрович запропонував спрямувати спільні зусилля на проведення щеплень, флюрообстеження, профілактичних оглядів як декритованих контингентів, так і всього населення ра-йону, роз’яснювальної роботи. Присутній на нараді головний санітарний лікар П.П.Куцан схвально відгукнувся на його пропозицію.
Функціонування будь-якої галузі не можливе без фінансового забезпечення. За словами головного лікаря, 91% бюджету лікарні спрямовується на заробітну плату та оплату за енергоносії. І тільки 9% можна спрямувати на придбання медикаментів, інструментарію, обладнання, харчування тощо. Кошти вкрай обмежені, тому, можливо, адміністрація лікарні змушена буде вжити таких непопулярних заходів, як оптимізація штату. А простіше кажучи, скорочення працівників.
Однак М.П.Зозуля вбачає можливість економії коштів у іншому. Впровадження енергозберігаючих технологій – це те, що заощаджує щомісяця неабияку суму. Реконструкція котельні, над якою Микола Петрович працював три роки, принесла тепло в лікарняні кабінети і палати, а також зберегла чимало грошей у бюджеті ЦРЛ. Крім того, в лікарні частково замінено вікна на склопакети, встановлено 11 бойлерів для нагрівання води, здійснено ряд інших заходів.
Уже третій рік поспіль головний лікар порушує питання використання коштів, передбачених згідно Бюджетного кодексу, на фінансування сільських медичних установ – лікарських амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів тощо. За словами М.П.Зозулі, у 2007 році невикористаними залишилися в сільських бюджетах в цілому 172 тисячі гривень, у 2008 р.- 130 тис. грн., у минулому році – 175 тис. грн. У той же час не опалюються медзаклади у Березянці, Мар’янівці, Вишневому. Вихід із цієї ситуації головний лікар вбачає в централізації бюджетних коштів. Як підкреслила голова РДА Н.О.Туранська, наразі реальних коштів у сільських бюджетах немає, тому особливо нарікати на сільських голів теж не варто.
І ще один пункт, на якому зосередив увагу присутніх Микола Петрович, це необхідність залучення до членства у «Лікарняній касі» якомога більшої кількості людей. У нашому районі, порівняно з іншими районами області, кількість учасників цієї благодійної організації менша. На завершення виступу головний лікар передав подяку від обласного управління охорони здоров’я та подякував працівникам усіх медичних закладів району за сумлінну працю у минулому році і побажав, щоб показники роботи ставали дедалі кращими.
Районний педіатр Л.І.Павлюк порушила проблему проведення в районі серед дітей дегельмінтизацію. Адже коштів на це держава не виділяє, а проводити такий захід вкрай необхідно. Н.О.Туранська запропонувала організувати захід за батьківські кошти.
– Минулий рік був надзвичайно важким для всієї країни, напевно, найтяжчим за останні п’ять років, – наголосила голова РДА. – Однак ваша копітка праця дозволила мережі гідно пройти акредитацію. Ви разом з керівництвом довели, що гроші – це ще не все, хоча й займають левову долю. 90 відсотків сільських голів відгукнулися на заклик покращити матеріально-технічну базу сільських медичних закладів. Якщо фінансова скрута у всій країні, та сама ситуація і в сільських бюджетах. Райдержадміністрація доклала максимум зусиль у минулому році, аби забезпечити надходження до місцевих бюджетів. Ці гроші спрямовуються на потреби громад. Дякую вам усім за роботу, бажаю міцного здоров’я і довгих років життя, – сказала Ніна Олександрівна.
Голова районної ради В.Ц.Саківський наголосив, що потрібно проводити реформу галузі у країні, адже якість надання медичних послуг значно нижча, ніж у розвинених країнах світу. Та й заробітна плата лікаря залишається низькою.
Підбиваючи підсумки наради, М.П.Зозуля окреслив основні завдання на 2010 рік. Серед них реорганізація приймального відділення, ініціювання створення баклабораторії на базі ЦРЛ, подальше впровадження енергозберігаючих технологій та покращення матеріально-технічної бази медичних закладів району. Медична рада району прийняла рішення, куди було внесено ряд пропозицій управління охорони здоров’я.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 963 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100