Головна » 2010 » Травень » 31 » Питна вода Житомирщини
11:08
Питна вода Житомирщини
Вода завжди була символом безсмертя і родючості, без води неможливе життя на нашій планеті, без неї перестало б існувати людство і все живе на планеті. Проте зі збільшенням споживання води людиною, промисловістю і сільським господарством, незважаючи на здатність води до самовідновлення за рахунок колообігу, зростає і рівень її забруднення, що є загрозою для здоров’я людини. Наявність у воді патогенних мікроорганізмів та отруйних хімічних домішок стає причиною багатьох захворювань, що створює нагальну потребу охорони водних джерел. Загрозливе забруднення природних водойм призводить до того, що недостатність прісної води у багатьох країнах світу стає дедалі відчутнішою.
Загальносанітарне значення води виходить за межі фізіологічної потреби. Організоване водопостачання сприяє високому рівню особистої гігієни населення. Разом з тим, вода має дуже важливе епідеміологічне значення, адже саме неякісна вода є джерелом передачі інфекційних хвороб. Якщо умови водопостачання не відповідають гігієнічним вимогам, не проводиться санітарне очищення населених пунктів, якість води може спричинити поширення хвороб. Саме погані умови водопостачання та низький рівень санітарної культури населення спричиняє вищий відсоток загибелі людей від інфекційних хвороб і паразитів у країнах, що розвиваються, – 43,7% проти 10,8% у розвинених країнах.
До інфекційних хвороб, що передаються саме через воду, належать гострі кишкові інфекції: холера, черевний тиф, паратифи, бактеріальна і амебна дизентерія, гострий ентерит інфек-ційного характеру. Також є віруси, які можуть спричинити захворювання людини саме через водний механізм передачі етіологічного чинника: вірус гепатиту А, поліомієліту, парвовіруси (в т.ч. гастроентерит), аденовіруси, ротавіруси (напр. діарея, в т.ч. у новонароджених). У 2001 році зареєстровано 37 випадків вірусного гепатиту А, основним джерелом захворювання стала вода. У 2009 році дослідження якості питної води виявили, що 53 проби з 127 не відповідають нормі щодо вмісту нітратів. Цьогоріч проведено 17 досліджень питної води на наявність нітратів, три з них мають відхилення від норми, тому вживання такої води заборонено.
У районі водопостачання проводиться зі 174 артезіанських свердловин, потреби населення забезпечує 1141 криниця загального користування, працює 4 знезалізнюючі установки. Проте районні служби мають і надалі працювати над покращенням питної води, а органи місцевого самоврядування мають забезпечити населення централізованим водопостачанням, зважаючи на те, що рівень води у громадських криницях знижується з кожним роком.
Петро КУЦАН,
головний державний санітарний лікар
Ружинського району

Переглядів: 765 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100