Головна » 2009 » Жовтень » 11 » Польське культурно-освітнє товариство
20:19
Польське культурно-освітнє товариство
25 травня 2009 року Ружинським районним управлінням юстиції зареєстровано Ружинське районне польське культурно-освітнє товариство імені Ернеста Маліновського.
Метою діяльності цього товариства є відродження польської культури; виховання високих моральних якостей у людей; підтримка дружніх стосунків з братніми народами у відповідності з найвищими гаслами: Воля, Рівність, Братерство, Мир і Дружба, Віра, Надія, Любов; встановлення зв’язків та підтримання контактів з групами, товариствами та установами на території України, Польщі та інших країн. Емблемою Товариства є червона троянда (ружа).
Одним із провідних напрямків діяльності Товариства є навчання польської мови, яке здійснює голова Товариства Войцех Габріельські на післяурочних заняттях в Ружинській гімназії. Діє також група з навчання польської мови для дорослих, планується розпочати регулярне вивчення польської мови в Зарудинецькій загальноосвітній школі. Молодь, яка має польське походження і володіє польською мовою, має можливість за сприяння польського уряду продовжувати навчання у вищих навчальних закладах Республіки Польща. Зараз 17 молодих людей з Ружинського району навчаються у вузах Польщі: 7 – студенти Ягелонського університету міста Кракова, одна особа навчається в місті Познані, 9 навчаються в Академії Полонійній (м.Ченстохова). Варто зауважити, що значні можливості і перспективи надає прийнятий Сеймом (парламентом) Польщі Закон про Карту поляка. Карта поляка може бути надана особі, яка вважає, що належить до Польського народу і водночас знає польську мову хоча б на початковому рівні і вважає її за рідну, знає і дотримується польських традицій і звичаїв, доведе, що принаймні один з її батьків, або дідусь чи бабуся, або двоє з прадідів були польської національності або мали польське громадянство.
Карта поляка – це не громадянство. Однак особа, що має Карту поляка, може звертатися з проханням про звільнення з оплати за тимчасову національну візу, легально працювати на території республіки Польща без необхідності отримувати дозвіл на роботу, вести в Польщі господарську діяльність на тих самих засадах, що й польські громадяни. Також власник Карти поляка може користуватися у Польщі безоплатною системою освіти на початковому, середньому та вищому рівні на тих самих засадах, що й польські громадяни, а також звертатися з проханням про виплату стипендії і допомогу на навчання, що призначаються для іноземців, які навчаються у школах та вузах Польщі, у невідкладних випадках користуватися послугами охорони здоров’я на тих самих засадах, що і польські громадяни, користуватися правом на 37-відсоткову пільгу під час поїздок по території Польщі, безкоштовно відвідувати державні музеї в Польщі.
Польське культурно-освітнє товариство може надавати допомогу зацікавленим громадянам в оформленні заяви на отримання Карти поляка. У планах товариства є багато інших заходів, спрямованих на розвиток польської культури, підтримання контактів з іншими товариствами і громадами в Україні і Польщі. Зараз багато говорять про євроінтеграцію нашої країни. Маємо надію, що діяльність польського культурно-освітнього товариства буде одним із чинників, які реально сприятимуть порозумінню, співпраці між народами.
Артур Ципцюра
секретар товариства

Переглядів: 1518 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100