Головна » 2009 » Жовтень » 21 » ПРАВО НА ПРИВАТИЗАЦІЮ ЖИТЛА МЕШКАНЦЯМИ ГУРТОЖИТКІВ
22:16
ПРАВО НА ПРИВАТИЗАЦІЮ ЖИТЛА МЕШКАНЦЯМИ ГУРТОЖИТКІВ
З першого січня 2009 року набрав чинності Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», метою якого є захист житлових прав мешканців гуртожитків, недопущення їх виселення із займаних житлових приміщень, недопущення відчуження гуртожитків, які будувалися за державні кошти.
Громадяни, які на законних підставах і тривалий час (не менше п’яти років) зареєстровані та фактично проживають у гуртожитках, призначених для проживання одиноких громадян або для проживання сімей, та не мають іншого власного житла, можуть реалізувати право на житло шляхом приватизації його у гуртожитку.
Цей закон чинний щодо гуртожитків, які є об’єктами права державної чи комунальної власності, та гуртожитків, які перебувають у повному господарському віданні чи в оперативному управлінні підприємств, установ, організацій з управління житловим фондом незалежно від форм власності. Крім гуртожитків, що перебувають на балансі військових частин, закладів, установ та організацій Збройних сил України та Міністерства внутрішніх справ України. Чинність закону також не поширюється на наступні гуртожитки: на ті, що перебувають на законних підставах у приватній власності, у тому числі ті, що передані територіальним громадам у постійне чи тимчасове користування.
Не можуть бути приватизовані у гуртожитках приміщення загального користування, а також вбудовані, прибудовані та надбудовані приміщення, що використовуються для експлуатації таких гуртожитків. Власники жилих приміщень у гуртожитку є співвласниками допоміжних приміщень у цьому ж гуртожитку.
Громадяни, які проживають у гуртожитках, що є об’єктами права державної чи комунальної власності, мають право на приватизацію займаного житла у вигляді окремої кімнати (кількох кімнат). Дія закону не поширюється щодо громадян, які проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання у зв’язку з навчанням; з роботою (службою) за контрактом, та до осіб, які мешкають у гуртожитку без законних на те підстав.
Забороняється виселення, переселення та відселення мешканців гуртожитків без попереднього надання їм (їх сім’ям) іншого житла, придатного для постійного проживання, крім випадків визнання гуртожитків такими, що перебувають в аварійному стані, або в стані непридатному для проживання людей.
Вартість послуг за оформлення документів на право власності на квартиру (будинок) та кімнату в гуртожитку оплачується громадянами за розцінками, що встановлюються місцевими органами державної виконавчої влади. Спори, пов’язані з порушенням житлових прав громадян, які вимушені проживати в гуртожитках, незалежно від форми власності, розглядаються та вирішуються в судовому порядку.
Громадяни, які вважають, що їх житлові права чи житлові права членів їх сімей порушені, мають право звертатися до суду за захистом порушених прав. Органи приватизації не мають права відмовити мешканцям у приватизації займаного ними житла. Спори, що виникають під час приватизації державного житлового фонду, ви-рішуються судом.
Микола Бондар,
головний спеціаліст районного управління юстиції

Переглядів: 1041 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100