Головна » 2010 » Березень » 26 » Про посилення державно-санітарного контролю
10:10
Про посилення державно-санітарного контролю

РУЖИНСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
РІШЕННЯ

ДЕРЖАВНОЇ НАДЗВИЧАЙНОЇ ПРОТИЕПІЗООТИЧНОЇ КОМІСІЇ

 

Від 24 березня 2010 року                                                           №2

 

Про посилення державно-санітарного контролю та нагляду,
щодо недопущення занесення збудника африканської чуми
свиней на територію ра
йону

 

Щодо знищення бродячих собак
та котів на території району, а також
профілактики та боротьби зі сказом тварин.

 

В зв'язку з виникненням випадків захворювання на африканську чуму свиней в Російській Федерації, враховуючи можливі зв'язки з даною країною , також значне поголів'я свиней на території Ружинського району , а також напружену ситуацію на території Житомирської області щодо сказу тварин:

ВИРІШИЛА:

1.     Затвердити План дій при підозрі захворювання на африканську чуму свиней незалежно від типу ведення господарства та форми власності. (План дій додається).

2.     Відповідальним особам селищному голові, начальнику малого комунального підприємства «Господарник» та сільським головам на підвідомчій території провести знищення бродячих собак та бездомних котів, про що звітувати в управління ветеринарної медицини в Ружинському районі до 24 квітня 2010 р.

3.  В разі невиконня даного рішення заслухати відповідальних осіб органів місцевого самоврядування, керівника малого комунального підприємства «Господарник» про невиконання завдань поставлених надзвичайною протиепізоотичною комісією.

4.     Секретарю комісії Гранківському В.В. подати матеріали проведення комісії в засоби масової інформації.

 

Голова державної надзвичайної

 протиепізоотичної комісії                                  Ходаківський Б.О

 

 

 

ПРОТОКОЛ №2

від 24 березня 2010 року

Засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії

при Ружинській районній адміністрації

Присутні :

голова комісії:

начальник управління агропромислового розвитку при райдержадміністрації - Ходаківський Б.О. заступник голови комісії:

-         начальник управління ветеринарної медицини в Ружинському районі - Тимчук B.C.

-         секретар:

-         начальник відділу організації виробництва, переробки та маркетингу сільськогосподарської продукції управління агропромислового розвитку - Гранківський В.В.

члени комісії:

-  начальник відділу охорони здоров'я при райдержадміністрації - Ніколайчук В.В.

-    начальник райвідділу УМВС України в Житомирській області - Семенюк В.П.

-  директор районної ветлабораторії - Пузир М.В.

-  голова районної організації Українського товариства мисливців та рибалок Столітній В.І.

-  начальник малого комунального підприємства "Господарник" - Марущак М.М.

-  головний лікар райСЕС - Куцан П.П.

-  керівник МНС в Ружинському районі Федорович В.А.

-  начальник відділу надзвичайних ситуацій райдержадміністрації - Кравчук A.A.

-  начальник фінансового управління райдержадміністрації - Пеньківська З.Т.

-  керівники сільськогосподарських підприємств району

ВИСТУПИЛИ:

1.Начальник управління ветеринарної медицини в Ружинському районі Тимчук B.C., який ознайомив присутніх з наказом № 36 від 15 березня 2010р. головного управління ветеринарної медицини в Житомирській області " Про посилення ветеринарно-санітарного контролю і нагляду щодо недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней на територію області ", а також ситуацію зі сказом тварин на території району та області.

ВИРІШИЛИ:

1.    Затвердити План дій при підозрі захворювання на африканську чуму свиней незалежно від типу ведення господарства та форми власності. (План дій додається).

2.     Відповідальним особам селищному голові, начальнику малого комунального підприємства «Господарник» та сільським головам на підвідомчій території провести знищення бродячих собак та бездомних котів, про що звітувати в управління ветеринарної медицини в Ружинському районі до 24 квітня 2010 р.

3.  В разі невиконня даного рішення заслухати відповідальних осіб органів місцевого самоврядування, керівника малого комунального підприємства «Господарник» про невиконання завдань поставлених надзвичайною протиепізоотичною комісією.

3. Секретарю комісії Гранківському В.В. подати матеріали проведення комісії в засоби масової інформації.

 

Голова комісії                                                     Б.О.Ходаківський

 

План дій


при підозрі захворювання свиней на африканську чуму незалежно від типу
ведення господарства та форми власності

 

№ п/п

Заходи

Час виконання

1.

При виявлені хворих свиней або масову загибель. Спеціалісти ветме- дицини господарств терміново повідомляють дільничного ветлікаря, або спеціалістів районної установи ветмедицини про зазначену ситуа­цію, а також місцеві органи самоврядування.

Протягом 30 хв. 3 моменту виявлення

2.

Місцевий лікар ветмедицини по телефону інформує управління ветмедицини в районі про підозру захворювання (загибелі свиней).

Протягом 15 хв.

3.

3 метою встановлення факту захворювання (загибелі) свиней на місце прибувають спеціалісти держветустанов (управління ветмедицини в районі, державної лікарні, лабораторії ветмедицини).

До 60 хв.

4.

На місці захворювання (загибелі) свиней спеціалісти ветмедицини про­водить епізоотичне розслідування в т.ч. хто відвідував господарство (подвір'я ) протягом останніх 3-х тижнів, завезення поголів'я тощо. Проводить клінічний огляд всього наявного поголів'я , патологоана- томічний розтин та відбирається біологічний матеріал, трупи, для лабораторного дослідження.

Головний ветеринарний інспектор ветеринарної медицини району встановлює своїм розпорядженням карантинні обмеження. В господарстві ізолюють хворих і підозрілих на захворювання свиней у тому самому приміщенні, у якому вони перебували. Призупиняється забій і реалізація тварин усіх видів ( включаючи птицю) і продуктів їхнього забою (м'яса, сала, шкіри, шерсті, пір'я тощо). Забороняється виїзд з населеного пункту, господарства (ферми), де виявлене захворювання і в'їзд на їх територію будь якого виду транспорту, вихід обслуговуючого персоналу з ферми (з господарства) без відповідної санітарної обробки, а також вивіз за територію господарства (ферми) продуктів і сировини тваринного походження, кормів і інших вантажів.

Паралельно проводиться роз'яснювальна робота щодо заходів, які необхідно проводити в даній ситуації включаючи дезінфекцію приміщення, дрібного інвентарю, взуття, одягу що Мали контакт з хворими тваринами. Трупи тварин та їх залишки спалюють. Всі роботи виконують з дотриманням правил особистої безпеки.

До 1.5 год.

5.

Відібраний біологічний матеріал та трупи свиней доставляють в обласну лабораторію далі в Державний науково-дослідний інститут з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

До 8 год.

6.

Головний державний інспектор ветеринарної медицини району оперативно інформує про випадок захворювання свиней (спочатку у телефонному режимі, а потім письмово) Головне управління ветеринарної медицини області, голову районної державної адміністрації, головних державних інспекторів ветеринарної медицини

Протягом 20 хв.

 

сусідніх районів, головного державного санітарного лікаря району для прийняття відповідних заходів.

 

7.

Працівники обласної державної лабораторії ветмедицини оперативно проводять роботи з обробки біоматеріалу та встановлення діагнозу.

Від 1-5 год.

8.

При встановлені діагнозу державною службою ветмедицини розробляється план заходів щодо недопущення поширення збудника хвороби за межі епізоотичного осередку та ліквідації хвороби який вноситься на розгляд Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії.

Рішенням комісії визначаються межі епізоотичного осередку, першої (10 — 20 км, від епізоотичного вогнища) і другої (територія що оточує межі першої зони глибиною до 150 км від епізоотичного вогнища) загрозливих зон, організації в них загальних протиепізоотичних заходів та створення таких підрозділів:

охоронно-карантинний - забезпечує локалізацію вогнища інфекції;

епізоотичний - проводить обстеження епізоотичних вогнищ та інфікованих об'єктів , аналіз епізоотичної ситуації;

-          діагностичний - відбір пат матеріалу та доставка його в ДНДІЛД та ВСЕ;

-          матеріально-технічного забезпечення - забезпечення проведення заходів дезінфекційною технікою та засобами для ліквідації вогнища інфекції.

1-3 год.

9.

При в'їзді в інфіковану та в буферну зони виставляється охорона, карантинні ветеринарні міліцейські пости та знак, які вказують на обов'язків об'їзд карантинної зони, а рішенням місцевої надзвичайної протиепізоотичної комісії - при в'їзді до зони спостереження.

До 6 год.

10.

За рашенням ДНПК при КМУ для ліквідації захворювання в. неблагополучний пункт залучаються сили МНС. Проводиться вилучення та знищення свиней, гризунів, птахів та інших тварин, посліду, дрібного інвентарю, залишків кормів тощо, будь-яку рослинність (траву, кущі тощо) що довкола приміщень ферми скошують і теж спалюють, одночасно проводиться дезінфекція приміщень службою ветеринарної медицини разом з органами місцевого самоврядування вибирається місце для проведення знищення свиней.

1-3 доби (в залежності від кількості хворих свиней у неблагополу чному пункті)

11.

Після закінчення очистки та миття приміщень, проводиться заключна дезинфекція усіх об'єктів , територій, вигуляв тощо, з послідуючим проведенням лабораторних досліджень на якість дезінфекції.

1-2 доби

12.

Ветеринарною службою разом із органами місцевого самоврядування проводиться щоденний клінічний огляд свиней в господарствах всіх форм власності.

Постійно.

 

Зняття карантинну проводити згідно вимог чинної інструкції.

 

 

Переглядів: 953 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100