Головна » 2010 » Березень » 26 » Районна газета у 50-тих роках
08:41
Районна газета у 50-тих роках


На початку другої половини ХХ століття районна газета «Соціалістичне село» виходила двічі на тиждень – у четвер та неділю на двох сторінках, друкувалася у Ружинській рай-друкарні Житомирського облполіграфвидаву. Для України, це були роки розвитку промисловості, нарощення виробництва. У п’ятдесятих роках весь промислово-виробничий потенціал України порівняно з довоєнним 1940-м зріс удвічі. Господарство в Україні та інших союзних республіках сталінської доби розвивалося на основі директивних п’ятирічних планів.
У радянську добу газети були засобом пропаганди, тому на сторінках районки можна було побачити статті про неприпустимість віри в Бога-творця, коли наука доводить теорії еволюції, пропонувалися для прочитання твори з наукового атеїзму. Дозовано та під певним кутом подавалися новини з-за кордону: рубрика «За рубежем» повідомляла про визнання Англією Китайської Народної Республіки (де правлячою була Комуністична партія) та про «секретну угоду між урядом США і гомінданівцями», згідно якої США надавали допомогу решткам гоміндану в опорі Народно-визвольній армії Тайваню та планували вторгнення на китайський континент для боротьби з народами Азії.
В Україні нарощувалося виробництво у важкій та легкій промисловості, відновлювався видобуток нафти, газу, вугілля. А у Ружинському районі нарощували посівні площі та розширювали їх структуру, наввипередки будувалися автошляхи: «Перед у змаганні ведуть шляхові бригади В. Тяжлова і А. Кваші (Ружин), С. Лоскучерявого (с.Раставиця) та І. Редюка (с.Бистрик)», – розповідало своїм читачам «Соціалістичне село».
У п’ятдесятих роках у сільськогосподарському виробництві практикували перевірки роботи колгоспів колегами з інших районів. Так у «Соціалістичному селі» від 11 березня 1951 року про хід посівної читаємо уривок з виступу т. Осіпчука – полевода колгоспу «Комуніст» Попільнянського району: «Між тим, в підготовці до весняної сівби мають місце і недоліки, а саме: досі не очищене насіння вівса, деякі ланки з бригади А. Мельника мало заготовили місцевих добрив, закріплення коней за їздовими документально не оформлене».
Жнива для ружинців у п’ятдесятих були не просто гарячою порою. Кожен поважний комбайнер не лише ремонтував та удосконалював свій «степовий корабель», а й повідомляв через районку про недоліки в підготовці до жнив з боку керівництва колгоспу та змагався з іншими, як пише у «Соціалістичному селі» від 8 червня 1952 року комбайнер Ружинської МТС Григорій Гуляс: «Викликаю на змагання комбайнера Григорія Шевчука».
Після смерті Сталіна 5 березня 1953 року позаплановий суботній випуск районки повідомив про подробиці його хвороби у бюлетенях станом на 2 та 16 годину 5 березня. Ще один додатковий номер газети повідомляв про похорон Йосифа Віссаріоновича Сталіна: чотири шпальти газети були заповнені промовою В. М. Молотова, статтями із закликами на кшталт «Вперед по шляху до повного торжества великої справи Леніна-Сталіна».
З приходом у вересні 1953 року до влади Микити Хрущова, в СРСР почали активно вирощувати кукурудзу. У 1954 році районка розповідає про обласну нараду «по кукурудзосіянню», друкує заклики «виростимо по 40 центнерів кукурудзи на гектарі». Участь у вирощуванні кукурудзи брали також школярі, як, наприклад, комсомольці з Топорів, а учні школи, які проживали в інших селах, брали «шефство над посівами кукурудзи у своїх колгоспах». Разом з тим зі сторінок районки дізнаємося про те, що піонери Топорівської школи на уроках праці виготовили 120 іграшок для дитячих ясел.
Писала районка у ці роки і про випробування атомної бомби, і про «допомогу Радянського Союзу іншим державам у справі розвитку досліджень по використанню атомної енергії для мирних цілей». Мешканці району підписувались під Зверненням Віденської сесії Бюро Всесвітньої Ради Миру, яке вимагало знищення запасів і припинення виробництва атомної зброї, – чимало випусків районки висвітлювали цю тему.
Про запуск в дію електростанції потужністю 35 кіловат у рогачівській артілі імені Чапаєва та встановлення 200 електроточок, освітлення всіх тваринницьких приміщень та 130 хат колгоспників розповідає «Соціалістичне село» у 1956 році. Досить цікавим видається той факт, що немиринецькі спиртовики перевиконали двомісячний план з виробництва спирту, «готуючись гідно зустріти день відкриття ХХ з’їзду КПРС».
Починаючи з 1958 року районна газета почала виходити тричі на тиждень – у середу, п’ятницю та неділю на чотирьох сторінках. Зросла кількість матеріалів про нарощення поголів’я у тваринництві, фоторепортажі про роботу кращих доярок та доглядачів худоби, участь у соціалістичному змаганні комсомольців, про навчання і корисну працю піонерів.
1959 рік позначений зростанням будівництва – зводилися корівники, телятники, свинарники, кузні, будувалися дитячі ясла у кожному колгоспі. Виконання планів «семирічки» висвітлювала районна газета. Відстежувала газета і подолання недоліків, опублікованих на її шпальтах. Так «Соціалістичне село» від 8 травня 1959 року у рубриці «Слідами наших виступів» повідомляє про те, що після публікації у газеті відновив роботу сільмаг у с.Плоска.
Розповідала районка і про спортивні здобутки ружинців. Так у червні 1959 року команда ружинського колгоспу ім.Леніна з рахунком 5:2 перемогла футболістів топорівського бурякорадгоспу, а у фіналі з волейболу спортсмени вчорайшенської сільгоспартілі стали чемпіонами району. У Бистрику до Дня радянської молоді (28 червня) змагалися велосипедисти, переможців відзначено преміями.
Повідомляє районка і про встановлення телевізора «Рекорд» у Трубіївському сільському клубі, – дякуючи турботам «партійної організації та правління вербівського колгоспу ім.Ленінського комсомолу молодь і літні трудівники артілі тепер дивляться телепередачі». А члени технічного гуртка Зарудинецької середньої школи здивували відвідувачів обласної виставки виготовленою власноруч діючою моделлю штучного супутника Землі.
Підготувала заступник редактора
Людмила БУДКО
Продовження читайте у наступних номерах
«Ружинської землі»

Переглядів: 992 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100