Головна » 2010 » Березень » 4 » Розвиток малого підприємництва на теренах Ружинського району
22:43
Розвиток малого підприємництва на теренах Ружинського району
В Ружинському районі мале підприємництво як самостійна соціально-економічна система розвивається в досить складних умовах, однак, попри всі негаразди, позитивна динаміка його росту за останні роки свідчить про значний внутрішній потенціал.
У 2009 році функціонувало 68 малих підприємств. Сьогодні в районі нараховується 116 фермерських господарств, за якими закріплено 2169,7 гектарів землі. Порівняно з початком минулого року на 2,4% зросла кількість суб’єктів підприємницької діяльності-фізичних осіб і складає сьогодні 1042 СПД, більшість яких (407 суб’єктів) — платники єдиного податку.
Характерною особливістю малого підприємництва в Ружинському районі є орієнтація на торгово-посередницьку діяльність та роздрібну торгівлю, що становить 90% всіх підприємців району. Наданням послуг займається 9% підприємців, у сфері виробництва працює 5%, іншими видами діяльності (будівництво, обробка деревини) займається 3%. За наймом працює 189 мешканців району.
Управління та відділи райдержадміністрації, районний центр зайнятості, податкова інспекція в Ружинському районі, громадські організації та підприємці району протягом 2009 року працювали над виконанням Програми розвитку малого підприємництва у Ружинському районі на 2009-2010 роки.
З метою підтримки та розвитку малого підприємництва в районі діє система надання інформаційно-консультативних послуг для підприємців–початківців через існуючу інфраструктуру та інформаційні стенди. Інфраструктура включає 4 інформаційно-консультативні установи, страхову компанію та 2 громадські організації: «Об’єднання підприємців Ружинського району» та «Ружинський районний центр підтримки та розвитку підприємництва», працює 3 телефонні «гарячі лінії». Співпрацюють з органами виконавчої влади громадські приймальні, які діють у Державній податковій інспекції та в управлінні Пенсійного Фонду в Ружинському районі.
Підприємства району беруть участь у різних конкурсах та акціях. Так у 2009 році генеральний директор ДП «Агрофірма «Ян» ПП «Ян» Л.М.Пономаренко зайняла перше місце у обласному конкурсі «Кращий підприємець року» у номінації «Успішна «Бізнес-леді», а також стала лауреатом Щорічної По-ліської Відзнаки «Срібна Вежа» в номінації «Виробництво».
Злагоджено працює реєстраційний офіс, що дозволяє зареєструвати бізнес за 2-3 дні. Так у 2009 році зареєстровано 14 юридичних та 81 фізична особа-суб’єкт підприємницької діяльності, що порівняно з аналогічним періодом минулого року менше відповідно на 56,3% та 40%. З метою позбавлення практики необгрунтованого зволікання строків видачі документів дозвільного характеру діє «Єдиний дозвільний офіс». Щосереди в приміщенні райдержадміністрації проводяться комісії за участю представників місцевих дозвільних органів з метою спрощення системи отримання документів дозвільного характеру.
У 2009 році видано 262 документи дозвільного характеру, більшість яких — на відведення земельної ділянки, виготовлення печаток і штампів тощо. Порівняно з минулорічними показниками кількість виданих через дозвільний центр документів зменшилась на 4,7%.
Минулого року відбулося 13 засідань координаційної ради з питань розвитку малого підприємництва, на яких розглядалися питання, які турбують підприємців, але активність підприємців дуже низька.
29 липня 2009 року відбулися організаційні збори за участю представників райдержадміністрації та приватних підприємців району, на якій вирішено створити Раду підприємців з питань транспорту. Створення такої ради доцільне, оскільки порушені на її засіданнях проблемні питання будуть направлятися до регіональної галузевої ради підприємців та Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України. Вже 7 серпня 2009 Рада підприємців з питань транспорту була створена.
Також у 2009 році Державна податкова інспекція у Ружинському районі провела 4 семінари з суб’єктами малого підприємництва з питань Податкового законодавства та одне засідання «круглого столу» щодо легалізації заробітної плати та доходів.
Районна служба зайнятості провела 2 семінари щодо орієнтації безробітних на самозайнятість та започаткування підприємницької діяльності, участь в яких взяли 19 безробітних. На дотаційні робочі місця працевлаштовано 11 безробітних з числа соціально незахищених громадян. Інформаційний куточок районної служби зайнятості «Як розпочати власну справу», методичні рекомендації щодо працевлаштування та література «Підприємництво: крок за кроком», «Зелений туризм» допоможуть розпочати власну справу.
У школах району вивчається курс «Основи економіки», відбувся семінар-тренінг для вчителів «Інноваційні підходи у викладанні курсу «Основи економіки», розповсюджено підручник «Стратегія успіху». Щороку школярі району беруть участь у предметних олімпіадах з економіки, а в 2008-2009 н.р. учень Ягнятинської ЗОШ I-III ст. зайняв друге місце в обласній олімпіаді з економіки, команда ввійшла в десятку кращих команд району.
З метою пошуку інвесторів на веб-сайті райдержадміністрації постійно оновлюються бази даних вільних виробничих площ, обладнання та іншого майна комунальної власності, яке не використовується і пропонується до продажу або передачі його в оренду та інформація з даного питання постійно надсилається в головне управління економіки облдержадміністрації. Також 11 грудня 2009 року затверджено план заходів з реалізації єдиної державної регуляторної політики на 2010 рік в Ружинському районі.

Переглядів: 773 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100