Головна » 2009 » Жовтень » 7 » Ружин та Баламутівка: з православного минулого
15:39
Ружин та Баламутівка: з православного минулого

                        


Презентація книги Володимира Перерви та Наталії Пасічник «Ружин та Баламутівка: з православного минулого» відбулась в районному будинку культури четвертого жовтня. Це вже друге видання серії «Духовна спадщина Ружинського краю», яка створена на основі маловідомих архівних матеріалів.

Обидві книги вийшли у світ з благословення архієпископа Житомирського та Новоград-Волинського Гурія (Кузьменка) та завдяки благодійній допомозі голови Союзу жінок «За майбутнє дітей» Валентини Семенюк-Самсоненко. Підтримали ідею створення такої книжкової серії і словом, як то кажуть, і ділом благочинний Ружинського округу протоієрей Михайло Маркевич та настоятель церкви святої Параскеви у с.Заріччя ієрей Володимир Бринзюк.

Як наголосила під час зустрічі з земляками Валентина Семенюк-Самсоненко, ці книги покликані зберегти історію нашого краю для нащадків. Основою основ Валентина Петрівна вважає родину і православну віру. Вона закликала створити благодійний Фонд відродження православ’я в Ружині, кошти якого спрямовуватимуться на відновлення місцевих храмів. Також вона висловила думку, що кожен, хто народився на цій землі, повинен щось для неї зробити добре. Тому В.П.Семенюк-Самсоненко прагне об’єднати своїх колишніх однокласників, яких доля розкидала по багатьох країнах світу, навколо однієї потрібної справи – ремонту і реконструкції зарічанського храму.

Один з авторів книги Володимир Перерва підкреслив, що 70 років державного атеїзму призвели до того, що сьогодні важко уявити, що таке церква в житті селян до революції. Однак історія церкви – це завжди історія влади. Адже в церкві велося 33 види різної документації. Це й історія освіти, оскільки в основному школи були церковно-приходськими. Тому історія церкви – це 70% історії містечка, наголосив він.

Власне у книзі «Ружин та Баламутівка: з православного минулого» читач знайде детальні описи святинь обох населених пунктів – дерев’яних та кам’яного Свято-Миколаївських храмів, церкви святої Параскеви, відомості про чудотворну ікону Божої Матері; а також про події, що мали місце в історії містечка й села, про склад населення наприкінці ХІХ століття: соціальні верстви, правовий статус, релігійну приналежність тощо. У книзі також містяться списки прихожан станом на 1831 рік. Видання містить чорно-білі та кольорові ілюстрації. Книга віддрукована у Білій Церкві накладом 1000 примірників. Розповсюджується безкоштовно.

Благочинний Ружинського округу протоієрей Михайло Маркевич та настоятель церкви святої Параскеви у с.Заріччя ієрей Володимир Бринзюк подякували В.П.Семенюк-Самсоненко та авторам книжкової серії і висловили надію на її продовження, або ж видання збірника про православні храми Ружинщини.

Депутат райради (фракція СПУ) Олександр Репіч нагадав присутнім, що Валентина Петрівна допомагає і освітнім закладам району. А сама В.П.Семенюк-Самсоненко продовжила хорошу традицію і з нагоди Дня вчителя привітала усіх педагогів з професійним святом і подарувала Зарічанській школі та Ружинській гімназії книги про історію шкільництва в містах і селах Київщини ХІХ-ХХ століття.

Після презентації присутні поспілкувалися з Валентиною Петрівною на актуальні теми: про президентські вибори й економічну ситуацію в країні, розвиток промислового і сільськогосподарського виробництва у районі тощо.

- Якщо ми хочемо змінити долю, треба надіятися на себе, - підсумувала зустріч В.П.Семенюк-Самсоненко.

Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 1203 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100