Головна » 2010 » Травень » 31 » Шевченківські дні на Ружинщині
11:57
Шевченківські дні на Ружинщині
У рамках відзначення 196-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка на Житомирщині у кожному районі області відбулися Шевченківські дні, в яких взяли участь поети, прозаїки та драматурги – члени Національної Спілки Письменників України. Ружинський район відвідали поетеса з м.Стрий Леся Павлів та письменниця з м.Луцьк



Свого часу Леся Павлів викладала українську мову і літературу, працювала на радіо. Хрещеними батьками її творчості були П.Г.Тичина і В.Я.П’янов. Ольга Ляснюк – письменниця, журналістка, редактор молодіжного журналу «Птаха», яка прагне зробити свій внесок у розвиток нової української літератури.
Делегація представників райдержадміністрації, відділів освіти та культури хлібом-сіллю зустріла гостей 20 травня на Вчорайшенській землі, де колись у школі працював український поет М.Т.Рильський. Увечері цього ж дня письменниці взяли участь в урочистостях, присвячених дню народження великого Кобзаря, які відбулися в Ружинському районному будинку культури. Святковий концерт, постановки уривків з поем Шевченка, пісні та вірші Кобзаря у виконанні учнів Ружинської гімназії та Карабчиївської школи не залишили байдужим жодного глядача.


Леся Павлів читала свої вірші, розповідала про долю української жінки, оспівану Шевченком і таку ж нелегку нині, як і в часи великого Кобзаря. Ольга Ляснюк зачитала сучасну поетичну прозу – новий вид художнього слова про кохання, про стосунки жінки і чоловіка – одвічні теми, які надихають на творчість.
Наступного дня у Ружинській гімназії письменниці взяли участь в урочистій лінійці та уроках пам’яті Тараса Шевченка. У першому класі цікавий для малят урок провела заступник директора з навчально-виховної роботи Т.Л.Євтух. Діти розповідали віршики, читали уривки з біографії Т.Г.Шевченка, а на завершення уроку Леся Павлів зачитала вірші для дітей зі своїх збірок «Пісенька для Яринки» та «Я маленька україночка». Зустріч Ольги Ляснюк з одинадцятикласниками подарувала ружинській молоді хвилини щирої розмови на цікаві для юні питання, тонкий психологізм художніх творів авторки зачепив кожного з учасників зустрічі. Портрет Тараса Шевченка подарував гімназії голова районної ради В.Ц.Саківський.
У Ягнятинській загальноосвітній школі відбувся святковий концерт, присвячений пам’яті Тараса Шевченка, виставка його творів, репродукцій картин. Юні ягнятинці декламували вірші Шевченка, розповідали про життєвий та творчий шлях поета. Школярі та вчителі захоплено слухали вірші Лесі Павлів про Батьківщину, про кохання, долю жінки-заробітчанки. Ольга Ляснюк декламувала свої вірші з ранньої творчості. Діти активно цікавилися життям і творчістю письменниць, а вони, в свою чергу із задоволенням давали відповіді, спілкувалися з молоддю та закликали юнь до творчості.
«Мені дуже хочеться, щоб це свято стало не просто «галочкою» у плані заходів, а щоб воно лишилося у серцях кожного з нас. Кожен з нас має розуміти, що доки ми свідомо творимо Україну, доти буде наша незалежність, доти існуватиме наша держава», — зазначила насамкінець Ольга Ляснюк.
Переглядів: 1376 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100