Головна » 2010 » Квітень » 1 » Щоб квітували ружі в Ружині
12:21
Щоб квітували ружі в Ружині

Шановні ружинці і зарічанці

roses.jpgСелищним головою підписано Розпорядження про проведення двомісячника санітарної очистки та благоустрою селища. Тобто наведення належного санітарного стану триватиме до 15 травня поточного року. За цей час ми всі зобов’язані, починаючи з власного порога, підмести, підгребти сміття на своїх подвір’ях та прилеглих територіях, біля своїх будинків. Необхідно побілити бордюри, пофарбувати ворота, паркани, навести належний порядок на кладовищах, пам’ятних місцях, прибережних смугах тощо. Маємо зробити все для того, щоб наш двір, вулиця, робоче місце виглядали ошатними, а ми – дбайливими господарями. Роботи багато, а часу обмаль, адже розпочинаються Великодні свята, а через тиждень поминальні дні, пізніше прийде 65-та – річниця Перемоги – свято, яке знову збере всіх нас, щоб віддати данину шани і поваги подвигу наших прабатьків. До цього часу мають бути впорядкованими, як двори і вулиці, так і кожне святе місце, починаючи з доріжки до могили і закінчуючи пам’ятниками та обелісками. Незабаром також доведеться чимало попрацювати і на своїх присадибних ділянках, оскільки весна затягується, тому всі роботи доведеться виконувати у стислі строки й     одночасно.

Щорічно весна приносить багато клопотів, але якщо в попередні роки в цю пору окремі господарі могли дещо зробити, то сьогодні через погодні умови ще нічого не зроблено. Тому потрібно поспішати.

Селищною радою розроблено графік вивезення сміття. Практика попередніх років показала, що десять робочих днів вистачає для того, щоб позбирати і вивезти побутові відходи. На кожній вулиці буде транспорт. Всі жителі нашого селища повинні підготувати все, що потрібно вивезти з подвір’я для утилізації. Хочу наголосити, що Верховна Рада України 21 січня 2010 року прийняла зміни до адмінкодексу «для ефективної боротьби з безкультур’ям і смітниками». Тепер мінімальний штраф для громадян складає 340 гривень, а максимальний – 1360. У зв’язку з таким перебігом подій переконливо прошу всіх жителів Ружина та Заріччя – не жартуйте! Зберіть все в мішки, вам набагато дешевше буде розрахуватися за вивезення сміття, чим сплатити штраф. Керівникам підприємств, установ та організацій такі грошові «подарунки» вже складають у мінімальному обчисленні – 850 грн., а максимальному – 1700. Цих коштів вистачить і для оплати договору на утилізацію сміття – по 10 грн за один кубічний метр, і на бензин, і за роботу. Ми повинні зрозуміти, що набагато дешевше дотриму-  ватись порядку.

Протягом останнього десятиліття ми стали надто байдужими до оточуючого нас безкультур’я, як словесного так і матеріального. Ми занизили планку вимог до себе в естетичному плані. Натомість грубіянство, хамство виливаються через край, і при цьому хочемо щоб нас ще хтось поважав. Ми в малих і великих гріхах шукаємо винних на стороні, замість кардинальної зміни власного принципу, що моя хата не скраю, як у виборі політичних лідерів, так і прибиранні сміття у              власному подвір’ї.

Тому, в першу чергу, звертаюсь до двох депутатів обласної ради, п’ятдесятьох – районної, які проживають у Ружині, тридцятьох – селищної ради, ста керівників підприємств, установ та організацій, ста вчителів, триста п’ятдесяти медичних працівників із закликом: Ви повинні стати прикладом дотримання чистоти, культури на виробництві, у побуті під час спікування між собою. Ви є взірцем для інших наших співгромадян, покажіть, як посадити у кожному дворі десяток троянд, не кажучи вже про пофарбовані паркани, вікна, причепурені світлиці тощо.

Все-таки жителі нового мікрорайону Ружина на чолі з керівництвом лісництва АПК зобов’язані прибрати від сміття лісосмугу до бистрицьких полів. Те саме повинні зробити жителі вулиці Лісова і Нового масиву Заріччя, у прилеглому до них лісі, у каналі вулиці Молодіжна, що за городами. Продавці і власники магазинів, що біля автостанції і за територією першого дитсадка, вулиці Кірова – зібрати, вимести все те, що починають скидати за крайньою хатою. Одним словом – скрізь потрібно наводити порядок.

Знову ж таки повернімось до теми підвищення мінімальних штрафів – 340 гривень для громадян і 850 для керівників та максимальних 1360 і 1700 грн. І запитаємо себе: невже ми українці хрестимось лише тоді, коли вдарить грім? Невже нам тільки таке і подавай, щоб позловтішатися, мовляв, ось бачите, а сусіда вже зловили і оштрафували. Тож зупинімося. Ми горді люди, добропорядний, працьовитий український народ, патріоти свого селища. Невже нас потрібно заставляти прибирати, а за невиконання вимог Закону – штрафувати. Давайте дружно, всім миром, толокою, все сміття з вулиці, двору, наших душ – та на сміттєзвалище спровадимо. Очистимось перед Воскресінням Христовим. Адже ми і наша хата, двір і вулиця варті порядку і подяки. Хай причепурені вулиці та оселі радують наших людей та гостей. Хай квітнуть і пломеніють ружі в нашому історичному Ружині.

Віталій Жарський

 

Переглядів: 658 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100