Головна » 2009 » Листопад » 19 » Сила громади – у її єдності
23:04
Сила громади – у її єдності
Виїзний особистий прийом громадян провів заступник голови райдерж-адміністрації О.В.Кирилюк у селі Плоска 17 листопада. Значна частина порушених селянами питань стосувалася приватизації земельних ділянок, розрахунків місцевих орендарів з людьми згідно договорів та благоустрою населеного пункту. Сільський голова І.М.Сиротенко на зустрічі присутньою не була, оскільки наразі перебуває у відпустці.
Депутат сільської ради Наталія Петрів-
на Ляшевич звернулася до заступника голови райдержадміністрації за роз’ясненням щодо питань виділення земельної ділянки під забудову та умов її вилучення, якщо на раніше виділеній ділянці не проводяться будівельні роботи і вона неприватизована. Депутат наголосила на тому, що багатодітна мати вже неодноразово зверталася до сільської ради з проханням виділити таку ділянку, однак отримує відмови. Сільський голова мотивує це тим, що таких ділянок немає. О.В.Кирилюк пообіцяв вивчити це питання разом із сільською радою та архітектурною службою і дати відповідь на черговій сесії сільської ради.
Пенсіонерка Надія Яківна Мартинюк розповіла, як її сім’я та сусідська родина, де виховується семеро дітей шкільного і дошкільного віку, власним коштом та власними силами полагодили місточок по вул. Фадєєва. Тому вона просить районну владу посприяти, аби з бюджету сільської ради повернули затрачені на матеріали гроші. Крім того, пенсіонерка вболіває за долю вищезгаданої багатодітної родини і просить, аби соціальні служби надали їй допомогу. Підкреслює, що сім’я добропорядна, намагається дати собі раду самостійно, от тільки скрутно їм самим впоратися з усім.
До речі, вияв турботи про ближнього на цій зустрічі був непоодинокий. Так ще декілька людей, у тому числі й завідуюча ФАПом Валентина Василівна Кулик попросили, аби їхнього односельця, самотнього 70-річного пенсіонера, узяли на облік в територіальний центр обслуговування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян. Адже чоловік потребує сторонньої допомоги, тому без соціального робітника не обійтися. Та й на думку односельців, йому було б краще провести деякий час у Вчорайшенській дільничній лікарні: там і лікування, і догляд.
Багато нарікань під час прийому громадян довелося почути на роботу землевпорядних організацій. А саме на те, що людям доводиться довго чекати, поки виміряють розміри земельної ділянки, а потім поки виготовлять державний акт. Заступник голови РДА зауважив, що землевпорядні організації сьогодні просто фізично не встигають опрацювати усі заяви від громадян. Однак по-обіцяв узяти питання під контроль і посприяти його якнайшвидшому вирішенню.
Група жителів села поскаржилася на ПСП ім. Цюрупи щодо розрахунків за оренду їх паїв. Справа у тому, що по закінченню терміну договору оренди вони вирішили змінити орендаря і заключили нові договори з компанією «Інтер-Агро». Ті з них, на чиїх землях були посіяні зернові, орендну плату отримали повною мірою, оскільки врожай вже зібрано. Інша частина, на чиїх землях ще ростуть цукровий буряк і кукурудза, отримали лише часткову плату – по 365 грн. А ще по 150 грн підприємство їм боргує. Щоб вирішити це питання, О.В.Кирилюк запропонував людям скласти список тих, кому господарство боргує гроші, і направити його в адміністрацію для більш предметної розмови з керівником господарства. Крім того, люди, які заключили договори з «Інтер-Агро», просять розглянути можливість ви-ділення їхніх земель єдиним масивом, адже так їх зручніше обробляти обом господарствам. А ще хочуть люди, щоб в селі працював млин, а зерно в ньому мололи за однакову ціну усім, адже будували його батьки плосківчан усі разом. Сьогодні, коли в селі є свій млин, селяни змушені їхати в Ягнятин. Та й взагалі, усе майно, яке було спільно збудоване чи придбане місцевими жителями, сьогодні невідомо у чиїй власності, хто ним користується. Тож люди почувають себе обікраденими.
Можливо, коли в одному селі працюють два господарства, виникають певні колізії, суперечки. Однак, за всіма законами ринку, така ситуація повинна сприяти розвитку здорової конкуренції між господарями. А від конкуренції, в першу чергу, повинні виграти селяни, адже обирати, кому довірити свою землю, мають право лише вони.
Найгостріше під час зустрічі постало питання роботи сільського голови І.М.Сиротенко, дотримання нею обіцянок щодо покращення благоустрою села. Турбує людей стан сільських доріг. Наприклад, по вулиці Фадєєва, коли розкисає багнюка, неможливо ані машиною проїхати, ані пішки пройти. Приватні підприємці вказують, що податки до місцевого бюджету вони платять справно, а на ремонт доріг, як виявляється, грошей катма. Дорожнє покриття навіть грейдером не порівняли, не те щоб ями засипати. Уже не перший рік люди чують лиш балачки про виготовлення проектно-кошторисної документації. Те ж саме стосується облаштування ігрового майданчика, ремонту містка, розбирання будівлі старої школи тощо. Схоже, що терпець у селян таки урвався і вони вимагають від сільського голови конкретної роботи. Щодо ремонту доріг, О.В.Кирилюк порадив скористатися досвідом інших сільських рад, де вулиці підсипають продукцією Верхівнянського гранкар’єру. Тим більше, що у місцевому бюджеті є 3,5 тисячі гривень, які можна на це спрямувати. Усі ж інші питання потребують обговорення і вирішення на сесії сільської ради.
Хочеться вірити, що громада, яка виявляє турботу про кожного свого жителя, навіть у скрутній і гострій ситуації знайде оптимальний вихід, об’єднається для вирішення важливих питань. Адже сила громади – саме у її єдності.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 858 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100