Головна » 2010 » Березень » 26 » Сівозміна та охорона земель
08:39
Сівозміна та охорона земель
З метою недопущення шкоди земельним ресурсам і забезпечення їх охорони, чинне земельне законодавство, базуючись на конституційних положеннях, передбачає комплекс вимог та обмежень, дотримання яких є обов’язковим для всіх суб’єктів земельних відносин під час здійснення ними
господарської діяльності.
В результаті земельної реформи та ліквідації монополії державної власності на землю значну частину земель сільськогосподарського призначення було передано у приватну власність громадянам, відбулося стихійне утворення численних приватних агроформувань. Це порушило всю існуючу раніше науково обґрунтовану систему раціонального землекористування.
Нині більшість переданих у власність громадянам земельних ділянок використовується орендарями на підставі укладених договорів оренди.
Втім, як доводить практика, орендарі не завжди зацікавлені у вкладенні капіталу в підвищення родючості ґрунтів, адже як правило, значна частина договорів оренди укладаються на короткий термін.
Орендована земля розглядається орендарем як джерело та надійний засіб отримання максимального та термінового прибутку. Урожай іноді отримується за рахунок природного потенціалу земель без подальшого сприяння відтворенню родючості ґрунтів шляхом внесення органічних та мінеральних добрив.
Діяльність більшості новостворених приватно-орендних агрогосподарств здійснюється без дотримання науково обґрунтованої системи сівозмін. Тому, відповідно до змін, внесених Законом України від 4.06.2009 р. за №1443-VI до ст.22 Земельного Кодексу України, на законодавчому рівні закріплено, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва використовуються відповідно до розроблених та затверджених в установленому порядку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-еконо-мічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, і передбачають заходи з охорони земель.
Вказані вимоги на період до 1 січня 2015 року поширюються на тих власників та користувачів, які використовують вище вказані землі площею понад 100 га. Таких господарств у Ружинському районі 34. Від 117 га у СФГ «Аграрник» до 8602 га у ПСП «Агрофірма «Світанок».
Розробку проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, можна замовити в Державному підприємстві «Житомирський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» за адресою: 1002, м.Житомир, вул.Довженка, 45.
Крім того, відповідно до змін, внесених Законом України від 4.06.2009 р. №1443— VI до ст.55 Кодексу України про адміністративні правопорушення, використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва без затверджених у випадках, зазначених Законом, проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, — тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення родючості ґрунтів» від 4.06.2009 р. №1443— VI набуває чинності з 31.07.2010 р.
Контроль за виконанням Закону здійснюватимуть державні інспектори з контролю за використанням та охороною земель.
Олександр ГУТІВСЬКИЙ,
завідувач сектору з контролю за використанням та охороною земель відділу Держкомзему у Ружинському районі

Переглядів: 1318 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Я  
0
интересно кто єто такой - авідувач сектору з контролю за використанням та охороною земель відділу Держкомзему ? Лткуда в Госкомземе инспекторский состав? Из инспекции ведь. поэтому - завідувач сектору з контролю за використанням та охороною земель відділу Держкомзему у Ружинському районі это НИКТО. а вот завідувач сектору Державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель відділу Держкомзему у Ружинському районі - это уже инспектор со всемы витекающими из этого.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100