Головна » 2010 » Березень » 26 » У районі проводиться операція «Первоцвіт»
08:34
У районі проводиться операція «Первоцвіт»

prolisok.jpgНавесні коли з-під снігової ковдри з’являються перші весняні квіти більшість людей, не задумуючись про наслідки, прагне порадувати своїх близьких маленьким букетиком підсніжників, пролісків, шафрану тощо, завдаючи цим самим непоправної шкоди природі, адже всі ці квіти унікальні – вони занесені до Червоної книги України, оскільки перебувають на межі винищення.  А ми знищуємо їх або власноруч, або чужими руками – купуючи їх на ринках, у місцях стихійного продажу, тим самим підтримуючи попит на ранньоцвіти серед браконьєрів і бажаючих збагатитися.

Аби зарадити масовому знищенню природи, районним відділом УМВС України в Ружинському районі спільно  з Державною інспекцією з охорони навколишнього середовища проводиться операція «Первоцвіт» щодо протидії масової несанкціонованої торгівлі рідкісними видами ранньоквітучих, ендемічних та реліктових рослин, занесених до Червоної книги України.

Під час операції  правоохоронці регулярно перевірятимуть ринки та прилеглі до них території, виявлятимуть та притягуватимуть до відповідальності тих, хто масово заготовляє рослини з метою перепродажу чи експорту за кордон.

У нашому районі випадки масового збору весняних квітів, із метою перепродажу, вже були зареєстровані у с.Голубівка та с.Черемуха. Тому, якщо ви побачили поблизу лісу незнайомих людей, підозрілі автомобілі, повідомляйте дільничних інспекторів або телефонуйте у райвідділ міліції. 

У  законодавстві України чітко визначені штрафні санкції за незаконну реалізацію первоцвіту (ст.80 п.1, ст.90, ст.159, ст.160, ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Так у ст.90 Кодексу вказано, що «погіршення середовища   перебування   рослин,  види яких занесені до Червоної книги  України,  знищення, незаконне  або  з  порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного  середовища… тягне за  собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти   неоподатковуваних   мінімумів   доходів   громадян    з конфіскацією незаконно добутого». Так  за зривання пролісків, підсніжників, шафрану ви заплатите штраф  від 340 до 510 гривень. Тому перш ніж розпочати такий весняний бізнес задумайтесь принаймні чи насправді вам це потрібно.

 

Переглядів: 661 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100