Головна » 2010 » Березень » 11 » У ружинців є привід для оптимізму
14:49
У ружинців є привід для оптимізму

Останнім часом багато житомирських медіа повідомляли про те, що в регіоні у 2009 році спостерігався «справжній бебі-бум». Ми спробували з’ясувати, чи відбувся «демографічний вибух» в Ружинському районі, який у обласному рейтингу займає четверту сходинку за рівнем соціально-економічного розвитку.

На початок минулого року населення Ружинщини, за даними районного відділу статистики, становило 29 тисяч 580 осіб. Більш ніж шоста частина мешканців району (4761 особа) проживала в райцентрі. Ще десятиліття тому, в районі проживало на 6,2 тисячі людей більше.

Якщо сказати, що в минулому році народилося 286 немовлят і померло 622 особи, практично, можна зробити єдиний невтішний висновок – смертність більш ніж удвічі перевищує народжуваність. Щороку природне скорочення населення сягає майже чотири сотні людей. Тож мине ще піввіку – і від нашого району залишиться лиш невеличке поселення? Невесела перспектива, чи не так?

Однак, як кажуть, усе пізнається у порівнянні. Зіставивши основні демографічні показники 1999-2009 років (див. діаграму), робимо висновок, що до 2005 року спостерігалася стійка тенденція до зменшення рівня народжуваності, а рівень смертності, хоч і коливався, однак залишався високим. Саме тоді природне скорочення населення сягнуло критичної точки. Та разом з тим саме цей період можна назвати переломним, оскільки відтоді кількість народжених немовлят щороку зростає, і разом з тим скорочується смертність. Тож з огляду на це привід для оптимізму, хоч і доволі стриманого є. Темпи скорочення населення району все ж сповільнюються.

Очевидно, що є певні чинники, які впливають на демографічну ситуацію. Перш за все, варто було б вияснити, хто народжує сьогодні. Відповідь на це питання дає начальник відділу РАЦС Л.О.Біляк:

– У 80-х роках в Ружинському районі спостерігався високий рівень народжуваності. Саме ці 20-30-літні люди і стають нині татами і мамами. Однак, на жаль, їх починає змінювати покоління кризових 90-х, коли народжуваність зменшилася у півтора рази.

– Демографічний «бум» виникає раз у кожні 20-30 років, – пояснює начальник відділу статистики в Ружинському районі Л.О. Литвинюк. – Саме тоді, коли настає дітородний вік у тих людей, які народилися під час попереднього «вибуху». Хоча не можна сказати, що в нашому районі в минулому році стався «бебі-бум». Порівняно з 2008 роком народилося всього на 4 дитинки більше. Про справжній «бум» можна було говорити в 2007 році, коли на світ з’явилося на 39 немовлят більше, ніж у попередній період.

– Чим молодша жінка, тим легше їй народити, – стверджує районний акушер-гінеколог І.М.Первушин. – Після 35 років збільшується ризик аномального розвитку плоду. На щастя,  останнім часом в районі рідко трапляються випадки вроджених патологій у немовлят. Крім того, вкрай зменшилася кількість абортів. Щоб ваша дитина народилася здоровою, я як лікар радив би майбутнім матерям дотримуватися здорового способу життя, включати у повсякденний раціон необхідні вітаміни, мікро- й макроелементи.

Тридцять років – це саме той вік, коли людина намагається зробити кар’єру, облаштувати власний дім. А тому у пошуках кращої долі з села молодь їде в місто. Не став винятком і наш район. Приміром, сьогодні на заробітках за межами області перебуває більше 1700 людей, які зареєстровані і проживають в нашому районі. Напевно, не останню роль у цьому зіграло те, що Ружинщина – край аграрний, а впровадження в сільське господарство сучасних технологій та застосування новітньої техніки мінімізує застосування людської робочої сили. Тому для підтримки позитивних демографічних тенденцій у селі держава мала б, напевно, подбати про те, як зацікавити молодь тут залишитися: забезпечити роботою, житлом, можливо і певними пільгами. Усі це розуміють, в тому числі і на державному рівні, однак поки що жодних зрушень в кращий бік немає.

Впливають на демографічні показники й економічні фактори. Достатньо хороший рівень життя, впевненість у завтрашньому дні спонукає до поповнення родини. Адже, про яку дитину може йти мова, коли сім’я без даху над головою, постійної роботи і має купу кредитів. Тому непоганою підтримкою, особливо для молодих сімей є допомога, яку держава виплачує при народженні дитини. Можливо, ці кошти й не надто великі, та на найнеобхідніше їх вистачить.

– Одноразова допомога, яку ми отримали на першу дитину, скала 4800 гривень, – розповідає 22–літня Галина, мама двох дітей. – Потім щомісяця держава платила десь близько семи сотень гривень. Небагато, та все ж поміч. Скажімо, коляска дитяча коштує від 900 гривень і більше, а ліжечко можна придбати за тисячу. Хоча на памперси, відверто кажучи, складалися бабусі з дідусями. Думаю, що для молодої сім’ї ці кошти – непогана підтримка.

Сприятливі демографічні передумови майбутнього кожної нації полягають передусім у спроможності відтворити себе у нових поколіннях. А тому збереження сімейно-шлюбних традицій відіграє важливу роль у подоланні демографічної кризи. За даними відділу РАЦС, в Ружинському районі протягом останнього десятиліття зменшується кількість як шлюбів, так і розлучень. Традиційно, менше шлюбів укладають у високосні роки. Однак, якщо порівняти скажімо 2008 і 2009 роки, то кількість зареєстрованих шлюбів була однаковою – 162, а от число розлучень скоротилося: від 93 до 53. Однією зі «стримуючих» причин спеці-алісти називають економічну кризу.

Ружинщина – край багатий на добрих та щирих людей. Ця щедра земля виплекала відомих науковців і письменників, державних діячів і військових, лікарів та педагогів…Тут народилися міністр внутрішніх справ СРСР Віталій Федорчук, доктор історичних наук Володимир Сергійчук, народний депутат Павло Жебрівський, колишній голова ФДМУ Валентина Семенюк, кінорежисер Тимофій Левчук, письменник Арсен Іщук та багато-багато інших гідних людей. Хочеться вірити, що наша земля край викохає ще не одне покоління гідних синів і доньок своєї держави.

 

Ольга МОЛЯВЧИК

 

Переглядів: 689 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100