Головна » 2010 » Березень » 26 » Українським свиням загрожує африканська чума
08:35
Українським свиням загрожує африканська чума
У зв’язку з тим, що епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней у Російській Федерації залишається напруженою (останній випадок хвороби зареєстрований 12.02.2010 року в Краснодарському краї) та враховуючи існуючі економічні зв’язки з Росією, господарі, які займаються свинарством, мають звернути особливу увагу на недопущення цього захворювання у своїх господарствах.
Африканська чума свиней (АЧС) – контагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсиптомно, та характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів і високою летальністю.
Вірус АЧС дуже стійкий проти широко діапазону температур і рН середовища. У трупах свиней вірус зберігається до 10 тижнів, у м’ясі від хворих тварин – 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у відходах життєдіяльності тварин – до 3 місяців.
На АЧС можуть захворіти домашні та дикі свині незалежно від віку і породи. З організму заражених тварин вірус виділяється з кров’ю у випадках проносів та носових кровотеч, з калом, сечею, секретами слизових оболонок носової порожнини, слиною. Зараження відбувається переважно через заражені корми, респіраторно та через укуси аргасових кліщів.
Інкубаційний період триває 2-7 днів, інколи 15. У хворих свиней температура тіла підвищується до 40,5оС – 42 оС і тримається на такому рівні до загибелі. Тварини пригнічені, залежуються, неохоче поїдають корм. Хода у них хитка, дихання поверхневе, переривчате, іноді супроводжується кашлем. Кон’юнктива і видимі слизові оболонки збільшені, різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла (вуха, живіт, підчелюстний простір, пах), у деяких хворих особин трапляються запори або проноси, калові маси з домішками крові. Вагітні свиноматки абортують. В окремих хворих тварин бувають конвульсії, паралічі, носові кровотечі, коматозний стан.
Заходи щодо профілактики мають запобігати занесенню збудника хвороби на територію свиногосподарства, утримання свиногосподарств у системі «закритого режиму» роботи. Також потрібно дотримуватись заходів карантину завезених тварин, проводити своєчасну дезінфекцію тваринницьких приміщень розчином їдкого натру (2-3%), формальдегіду (2,5%), розчину хлорного вапна (15-20%).
Лікування цієї хвороби свиней не розроблене, а тому заборонене. На ферму накладається карантин згідно діючої інструкції, трупи хворих тварин спалюються.
Важко уявити наслідки, якщо захворювання почне прогресувати в районі, де утримується більше 20 тис. тварин у господарствах різної форми власності. Тому, за найменшої підозри та за наявності ознак захворювання свиней, або у випадку виявлення трупів диких свиней, населення та власники господарств мають негайно повідомити працівників державної служби ветеринарної медицини для термінового вжиття заходів щодо запобігання поширенню небезпечної хвороби.
Василь ТИМЧУК

Переглядів: 655 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100