Головна » 2010 » Березень » 19 » Вберегти молодь від алкоголізму
21:10
Вберегти молодь від алкоголізму
Нині в українському суспільстві утворилася складна ситуація – хворіє на алкоголізм молодь, причому тенденція захворюваності лякає – хвороба за останні роки значно «помолодшала». Щоб запобігти поширенню алкоголізму серед молоді, на рівні держави прийнято ряд Законів, набрали чинності рішення Житомирської обласної ради, Ружинської районної та селищної рад. Працює над цією проблемою Ружинська райдержадміністрація. Зокрема, відбувалися громадські слухання, прийняті відповідні рішення, представники районних служб проводять рейди та перевірки дотримання вимог згаданих законів і рішень.
Але у сільській місцевості, зазначає голова райдержадміністрації Н.О.Туранська, таку проблему вирішити дуже складно, бо інформація про проведення перевірки поширюється дуже швидко, тому до закладів торгівлі та громадського харчування у дні її проведення неповнолітніх не пускають. Райдержадміністрація докладає всіх зусиль, аби віднайти шляхи впливу на власників таких закладів, батьків та самих неповнолітніх. Так відповідно до рішення голови райдержадміністрації Н.О.Туранської проводяться рейди з метою перевірки виконання рішень обласної ради щодо заборони реалізації неповнолітнім пива та інших слабоалкогольних напоїв у закладах торгівлі та громадського харчування та щодо перебування неповнолітніх у таких закладах без батьків у вечірній час.
На нараді голови райдержадміністрації з представниками відділу освіти, культури, прокуратури, міліції, податкової інспекції, служби у справах дітей та інших служб, яка відбулася 15 березня, прийнято рішення проводити рейди-перевірки щонайменше один раз на місяць.
«За продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів законом передбачений штраф у розмірі 6 тис. 800 гривень, – зауважила заступник начальника ДПІ у Ружинському районі С.П.Ковальчук. – Але факти продажу спиртного дітям все ж мають місце, хоча зафіксувати їх складно». Світлана Петрівна також повідомила, що з метою запобігання реалізації алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім податкова інспекція перегляне графік перевірок і перенесе їх на вечірній час. Це дозволить, на думку Н.О.Туранської, хоч якоюсь мірою убезпечити молодь від масового вживання алкогольних напоїв.
Нагадаємо, що рішенням Житомирської обласної ради обмежено перебування у закладах торгівлі та громадського харчування, комп’ютерних клубах та залах ігрових автоматів без супроводу батьків дітей віком до 14 років – до 22 години, віком від 14 до 16 років – до 23 години. Також обласна рада прийняла рішення щодо заборони продажу неповнолітнім пива та інших слабоалкогольних напоїв.
Ружинська селищна рада прийняла рішення про обмеження роботи закладів торгівлі та громадського харчування на території селища у зимовий час – до 22, в літній – до 23 години.
Прийнятий Верховною Радою України проект Закону «Про посилення відповідальності за реалізацію неповнолітнім і незаконну реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів» передбачає посилення відповідальності також і за продаж пива та інших слабоалкогольних напоїв особам, які не досягли 18-річного віку. Продаж або безоплатна передача працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування алкогольних або слабоалкогольних напоїв, або пива особі, яка не досягла 18 років, відповідно до законопроекту, карається штрафом у розмірі від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян і виправними роботами на строк від трьох до шести місяців.
Стаття 178 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п’яному вигляді» передбачає стягнення штрафу залежно від порушення від одного до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи від одного до двох місяців з відрахуванням 20% заробітку.
Людмила БУДКО

Переглядів: 1318 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100