Головна » 2009 » Жовтень » 14 » Виконання прогнозних завдань січня-вересня 2009 року
21:24
Виконання прогнозних завдань січня-вересня 2009 року
Економічна ситуація, яка склалась на сьогодні, диктує нові умови співпраці податківців та платників податків. Дуже важливо, щоб кожен громадянин усвідомлював роль податкової служби, яка, крім виконання суто фіскальної функції, прагне захищати інтереси держави і законні права платників податків, намагаючись послабити негативний вплив економічної кризи на добробут громадян.
Незважаючи на складні фінансові умови, що позначились на економічній діяльності нашого району, а це і втрата бюджетоформуючих платників (Ружинське відділення УЕГГ), прогнозні показники виконані як до Зведеного, так і до місцевого бюджетів.
Так у січні-вересні поточного року до Зведеного бюджету надійшло 16229,6 тис.грн, або 110,6% планово-нормативної бази надходжень. Не досягнуто виконання прогнозних показників з податку на прибуток (85,4%), податку на додану вартість (87,7%), збору на розвиток виноградарства (98,4%).
Протягом січня-серпня 2009 року до Зведеного бюджету забезпечено надходжень з податку на прибуток в сумі 792,6 тис. грн, з податку на додану вартість 1494,3 тис. грн. Податкова віддача з податку на прибуток за І півріччя 2009 року складає 1,07%, що майже відповідає середньообласному показнику.
Три суб’єкти господарювання не досягли рівня податкової віддачі в розмірі 1 відсотка: ВАТ «Ружинське АТП-11840» (податкова віддача 0%), МКП «Господарник» (податкова віддача 0,32%) та ВАТ «Ружинський Райагрохім» (податкова віддача 0,13%).
Добровільна сплата податків у районі становить 72% загальних надходжень.
У порівнянні з показниками аналогічного періоду минулого року, до Зведеного бюджету за звітний період 2009 року надійшло на 1286,6 тис.грн більше. До Державного бюджету надходження за звітний період становлять 3332,2 тис.грн, або 97,4% запланованого рівня.
Проте, в порівнянні зі звітним періодом 2008 року, до Державного бюджету надійшло на 306,6 тис.грн більше.
Надходження до місцевого бюджету склали 12897,4 тис.грн, що становить 114,6% прогнозного завдання. У структурі надходжень до місцевого бюджету 71 відсоток займає податок з доходів фізичних осіб. Рівень сплачуваності податку з доходів фізичних осіб платниками становить 99,8%. Надходження становлять 105,5% запланованого рівня.
Найбільшу питому вагу надходжень забезпечили наступні суб’єкти господарювання: ДП «Ружин-молоко», ТОВ «Новофастівське», СВК «Ружинський», ПСП Агрофірма «Світанок», ПСП ім.Цюрупи, СФГ ім.Мічуріна, ВАТ «Зарудинецьке ХПП», ДП «Рогачівське», ДП «Агрофірма «Немиринецька», СФГ «Україна», СВАТ «Житомиррибгосп».
Однак хочу звернути увагу на сплату цього податку тими платниками, які орендують земельні паї та своєчасно не розраховуються з бюджетом, а в кінцевому результаті витрачають кошти ще й на штрафні санкції. Так за несвоєчасну сплату орендної плати та земельного податку за 9 місяців 2009 року застосовано штрафних санкцій на суму 8379 грн та за несвоєчасне подання податкових декларацій з орендної плати сума штрафних санкцій склала 5100 гривень. При цьому на відповідальних осіб (керівників та головних бухгалтерів) накладено адміністративні штрафи на суму 245 гривень.
Камеральними перевірками податкових декларацій з орендної плати та земельного податку з початку року до місцевого бюджету додатково донараховано 9449,51 гривень.
За 9 місяців 2009 року надходження коштів з орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності та земельного податку суб’єктів підприємницької діяльності — юридичних осіб — забезпечено на 168,5% (за прогнозного завдання 1051 тис. грн до бюджету мобілізовано 1770,6 тис. грн, що на 719,6 тис. грн більше).
Для збільшення надходжень з податку з доходів фізичних осіб особлива увага приділяється питанню легалізації заробітної плати. Постійно проводяться заходи щодо виявлення у суб’єктів господарювання (юридичних та фізичних осіб) найманих працівників, трудові відносини з якими не оформлено належним чином, а також фактів виплати зарплати в розмірі меншому, ніж законодавчо встановлений рівень.
Аналіз у розрізі платників податків виявив заборгованість по сплаті податку з доходів фізичних осіб такими організаціями: «Агроспектр-Ружин» (19 тис. грн), «МТС –Агро» ( 56 тис. грн), також продовжуємо роботу щодо залучення до оподаткування підприємств, які в 2009р. зовсім не перераховували цього податку: ТОВ «Украгроінвест-Холдінг», СФГ «Нове життя», ПП АФ «Барс».
Сьогодні, на жаль, податок з доходів фізичних осіб сплачують і не всі неприбуткові організації. Такі неприбуткові організації як церкви, громадські організації, які зареєстровані та території ра-йону, залишаються не залученими до оподаткування. А це — додаткові резерви наповнення місцевого бюджету.
У структурі надходжень до місцевого бюджету 17% належить платі за землю з юридичних та фізичних осіб, 3% — податок з власників транспортних засобів; 2,3% — фіксований с/г податок; 1,9% — єдиний податок з фізичних осіб; 1,3% — місцеві податки та збори; 3,5% становлять інші платежі та збори.
Як резерв додаткових надходжень до бюджету залишаються надходження від вжиття заходів примусового стягнення.
Станом на 1.10.2009 року податковий борг по платежах до Зведеного бюджету складає 371,7 тис.грн. Порівняно з аналогічним періодом минулого року податковий борг зменшився на 90 тис.грн.
За рахунок стягнення податкового боргу у січні-вересні 2009 року до Зведеного бюджету надійшло 126,2 тис.грн, до Державного — 74,5 тис.грн.
Серед ефективних на сьогодні механізмів збільшення надходжень до бюджету залишається контрольно-перевірочна робота. В ході її проведення виявляються схеми ухилення від оподаткування та схеми мінімізації податкових зобов’язань, що використовуються платниками в господарській діяльності.
Сума дорахувань за звітний період склала 765 тис. грн, з них: основний платіж — 474 тис. грн, фінансові санкції — 291 тис. грн. Порівняно з відповідними періодом минулого року сума дорахувань збільшилась на 65 тис.грн. В минулому році сума дорахувань склала 700 тис.грн, в.т.ч. основний платіж — 443 тис.грн, фінансова санкція — 257 тис.грн.
З донарахованих сум за актами поточного року до бюджету надійшло 757 тис.грн. За відповідний період минулого року в бюджет було стягнуто 686 тис.грн.
У звітному періоді за заявами платників згідно ст. 14 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податковою інспекцією надано розстрочення податкових зобов’язань таким підприємствам: ВАТ «АТП -11840» на суму 16,4 тис. грн терміном на 4 місяці, ТОВ «Ружинська будівельна кераміка» на суму 27,3 тис. грн терміном на 6 місяців, СВК «Ружинський» на суму 30 тис.грн терміном на 5 місяців та СВК «Вчорайшенський» на суму 100 тис.грн терміном на 5 місяців.
Ми намагаємось працювати прозоро, втілюючи в життя принцип партнерства між податковою службою та платниками податків. Ми завжди готові допомогти платникам, йдучи їм назустріч в межах можливостей податкового законодавства, адже нас об’єднує спільна мета — працювати задля добробуту наших громадян, нашої держави.
Катерина ВЕЛИКА,
начальник ДПІ у Ружинському районі

Переглядів: 978 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100