Головна » 2010 » Травень » 7 » Вивчали новий метод
13:36
Вивчали новий метод

Минулого тижня на базі тваринницького комплексу Зарічанського відділку СВК «Ружинський» відбувся районний семінар техніків штучного осіменіння, в роботі якого взяли участь перший заступник голови райдержадміністрації, начальник управління агропромислового розвитку Борис Олександрович Ходаківський, заступник начальника Житомирської станції штучного осіменіння Тетяна Миколаївна Іваніцька, начальник управління ветиринарної медицини Ружинського району Василь Степанович Тимчук, головний ветеринарний лікар Ружинського району Тадеуш Донатович Пеньківський, начальник відділу організації виробництва Володимир Владиславович Гранківський, зоотехніки та техніки штучного осіменіння сільгоппідприємств району.
– Основою основ у галузі тваринництва є племінна справа,–зазначив Б.О.Ходаківський. – Це надої молока, прирости м’яса, повноцінні телятка, високопродуктивні корови, а в кінцевому результаті – це грошові надходження у касу господарства. Від цього залежить і вирішення со-ціальних проблем. Скажімо, у таких селах, як Березянка, Вербівка, Мала Чернявка, Ярославка, Крилівка і багатьох інших уже немає молочно-товарних ферм, а відповідно, як немає в селі ветлікаря чи техніка штучного осіменіння, то це вже біда. Від техніків штучного осіменіння, сьогодні залежить підвищення продуктивності молочного стада. Тому поступово буде вводитись в дію новий метод осіменіння. З першого січня буде заборонено осіменіння корів гранульованою спермою, а буде надана перевага новому методу. Нам необхідно показати цю перевагу і переконати керівників господарств. Сьогодні Ружинський район посідає одне з чільних місць в області за чисельністю поголів’я ВРХ – понад 11 тисяч. В нас сьогодні одинадцять господарств, які не мають тваринництва. І це є проблемою.
– Наше господарство, – зауважує керівник СВК «Ружинський» О.Ф.Колібаба, – мабуть, ще з тих далеких часів, першовитоків, серйозно займалося тваринництвом. Це допомогло нам, особливо після реформування, вибрати правильний шлях і зберегти галузь. Але зберегти це ще не все, його потрібно правильно утримувати і повноцінно годувати високоякісними кормами. На сьогоднішній день у нас нараховується 2300 голів ВРХ і 2000 тисячі свиней. Ми йдемо на такому рівні, збалансувавши свої можливості, для того, щоб не тільки утримати поголів’я, але й мати від нього віддачу, мати продукцію, і ми чекаємо прибутків. Сьогодні не можна працювати збитково. За минулий рік у нас рентабельність тваринництва склала 40 відсотків. Це добрий показник, але грошей, яких ми очікували, поки що немає.
Із специфікою роботи техніків штучного осіменіння на сучасному етапі розвитку тваринницької галузі, ознайомив присутніх Т.Д.Пеньківський.
Про роботу Житомирської станції штучного осіменіння тварин та взаємовигідну співпрацю з господарствами на новій основі розповіла присутнім Т.М.Іваніцька. Після теоретичної частини семінару, техніки штучного осіменіння, продемонстрували новий метод у практичному застосуванні.
Василь Копач

Переглядів: 726 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100