Головна » 2010 » Квітень » 8 » Вручено Карти поляка
11:46
Вручено Карти поляка
Нещодавно двадцять троє мешканців нашого району отримали Карту поляка. У Ружині такий урочистий захід відбувся вперше. Карти поляка вручив уповноважений на те Генеральним Консульством Республіки Польща у Луцьку голова Ружинського польського культурно-освітнього товариства Войцех Ґабріельські.
Під час зустрічі пан Ґабріельські зазначив:
— Карта поляка є документом, що підтверджує Вашу приналежність до народу польського. Ви так довго очікували на цей документ. Історія кожного з Вас, мешканців Ружина, його околиць та інших населених пунктів України, дуже різна. Не було вільної, незалежної, демократичної України, однак Ви, не зважаючи на те, зберегли польські традиції, мову, звичаї. Схиляю перед Вами чоло за те, що Ви пережили такі важкі часи.
Він також подякував присутнім за па- тріотизм та виховання молодь, яка залюбки вивчає і пізнає польську мову та культуру. А також побажав усім здоров’я, процвітання, радості та добра.
Нагадаємо, що особа, яка має Карту поляка, може безкоштовно отримати візу на довготермінове перебування в Польщі з можливістю багаторазового перетинання кордону; легально працювати без необхідності отримання дозволу на роботу; займатися підприємницькою діяльністю на рівних умовах з громадянами; безкоштовно навчатися в Польщі на рівні з громадянами; в разі нещасних випадків може користуватися безкоштовною медичною допомогою на тих самих засадах, що й польські громадяни; користуватися 37 відсотковою знижкою на залізничні квитки по всій території країни; безплатно відвідувати у Польщі державні музеї.
Карта поляка може бути видана особі, яка зараховує себе до польського народу і водночас знає польську мову і вважає її рідною; знає і зберігає польські традиції та звичаї; доведе, що принаймні один з батьків, дідусь чи бабуся або ж прадід чи прабабуся були польської національності або мали польське громадянство. Іншою підставою може бути документ польської організації, який засвідчує активну діяльність особи на користь польської мови та культури або ж польської національної меншини впродовж щонайменше останніх трьох років.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 845 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 1
1 kulunka  
0

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100