Головна » 2009 » Жовтень » 21 » Землю під купленим житлом маєте право приватизувати і безоплатно отримати на неї акт
22:17
Землю під купленим житлом маєте право приватизувати і безоплатно отримати на неї акт

На запитання наших читачів відповідає заступник начальника відділу Держкомзему у Ружинському районі М.В.Руденко.
Я купив житловий будинок. Земельна ділянка попереднім власником не була приватизована. Як мені приватизувати землю? Чи можу я скористатися правом на безплатне отримання акта на землю?
Приватизація земельних ділянок при переході права власності на житловий будинок, господарські будівлі і споруди на підставі цивільно-правових угод (купівля-продаж, дарування) здійснюється шляхом розроблення технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.
Особа, до якої на підставі договору купівлі-продажу або дарування перейшло право власності на житловий будинок, має право звернутися до сільської, селищної ради для прийняття рішення про передачу їй у власність земельної ділянки, необхідної для обслуговування будинку в межах норм, визначених статтею 121 Земельного кодексу України.
Також слід зазначити, що після розроблення на загальних підставах технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку та прийняття рішення сільською, селищною радою про передачу земельної ділянки у власність, можна скористатись правом на безоплатне оформлення та видачу державного акта на право власності на земельну ділянку відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 серпня 2009 року №844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році».
Чи можуть спадкоємці особи, якій передано у приватну власність земельну ділянку, але державний акт не видано, отримати державний акт на право власності на своє ім’я?
Рішення про передачу громадянам України безоплатно у приватну власність земельних ділянок, прийняті органами місцевого самоврядування відповідно Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 15-92 «Про приватизацію земельних ділянок», є підставою для виготовлення та видачі цим громадянам або їх спадкоємцям державних актів на право власності на земельну ділянку за технічною документацією щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку.
Відповідно Цивільного кодексу України спадкування відбувається за законом, за заповітом або за спадковим договором.
У випадку спадкування за законом, спадкоємець подає заяву про виготовлення та видачу державного акта на право власності на земельну ділянку. До заяви додається свідоцтво про право на спадщину. У зазначеному свідоцтві вказується, що майно успадковується спадкоємцем повністю або в певних частинах. Якщо повністю – державний акт видається на таку особу; у випадку успадкування частини майна, із заявою мають звернутися всі спадкоємці та отримати у спільну часткову власність земельну ділянку, передану у власність спадкодавцю за рішенням органу місцевого самоврядування.
У випадку спадкування за заповітом, питання повинно вирішуватися з огляду на те, чи перейшло за заповітом до спадкоємця нерухоме майно, яке розміщене на земельній ділянці. У випадку відсутності на земельній ділянці майна – питання вирішується у судовому порядку.
Питання спадкування майна за спадковим договором є більш складним питанням, і можливість вирішення та видачі такому спадкоємцеві державного акта на право власності на земельну ділянку має бути підтверджене судовим рішенням.

Переглядів: 975 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100