Головна » 2010 » Лютий » 5 » Зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати при виплаті листків непрацездатності
21:50
Зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати при виплаті листків непрацездатності
Постановою КМУ від 8.12.2009 р. №1332, яка опублікована 15 грудня 2009 р. в газеті «Урядовий кур’єр» №233, внесені зміни до Порядку обчислення середньої заробітної плати до постанови КМУ від 26.09.2001 р. №1266 для розрахунку виплат по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності.
1. У випадку, коли застрахована особа працювала менше ніж календарний рік, середня заробітна плата (дохід) має обчислюватися з нарахованої заробітної плати, з якої сплачені страхові внески, але не вище за розмір середньої заробітної плати за всіма видами економічної діяльності (за даними Держкомстату), що склалася у відповідному регіоні в місяць, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок та не нижче за розмір мінімальної заробітної плати, встановлений законом у місяці настання страхового випадку.
2. У разі коли розмір заробітної плати підвищується згідно з рішенням КМУ, у зв’язку з чим заробітна плата перераховується за попередні періоди, сума донарахованої заробітної плати включається в базу нарахування страхових внесків до Фонду в місяці, у якому здійснено донарахування в межах граничної суми заро-бітної плати (доходу), що діє у момент їх нарахування.
Водночас донарахування заробітної плати за попередні періоди не впливатиме на розрахунок допомоги по тимчасовій непрацездатності, оскільки при обчисленні середньої заробітної плати для розрахунку допомоги включається лише сума оплати праці, з якої у розрахунковому періоді сплачені страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності.
3. Згідно п.14 Порядку середньоденна заробітна плата (дохід) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період заробітної плати (оподаткованого доходу), з якої сплачувалися страхові внески, на кількість календарних днів за розрахунковий період. Відповідно за календарні, а не робочі дні буде розраховуватись і сума допомоги по вагітності та пологах (пункт 20 Порядку). При цьому у звіті по Ф4-ФСС з ТВП у р.3 табл. ІV по страхових випадках, які настали після 15 грудня 2009 р., також треба проставляти календарні дні.
4. Постановою №1332 п.5 Порядку встановлено, що коли в періоді, за який виплачується допомога для працівників встановлюється неповний робочий день, застосовується середньогодинна заробітна плата для розрахунку допомоги по листкам непрацездатності.
5. Згідно абзацу 5 п.14 Порядку для розрахунку допомоги по вагітності і пологах середньоденна заробітна плата не може перевищувати максимальну суму заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, яка в розрахунку на місяць складає 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб в останньому місяці розрахункового періоду (у грудні 2009 р. – 11160 грн., у січні 2010 р. – 13035 грн.), розділену на 30, 44 (середньомісячну кількість календарних днів).
Т.О.ПАВЛОВИЧ
Переглядів: 1286 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100