Головна » 2009 » Жовтень » 7 » Зустріч із керівниками сільгосппідприємств
15:40
Зустріч із керівниками сільгосппідприємств

На нараді, яку провела голова райдержадміністрації Н.О.Туранська з керівниками та спеціалістами сільськогосподарських формувань району особливу увагу звернуто на стан ведення тваринництва у господарствах району.

Начальник відділу маркетингу ----- В.І.Розломій зазначив, що в порівнянні зх. Попереднім роком вдалося стабілізувати чисельність поголів’я великої рогатої худоби та наростити свинопоголів’я. збільшилось виробництво молока та м’яса. Протягом дев’яти місяців нинішнього року нарощено виробництво молока на 22 відсотки, або на 2022 тонни. Десять сільгосппідприємств збільшили валове виробництво молочної продукції. Найбільший приріст валового виробництва молока зафіксовано у ПСП ім. Цюрупи (35%), ДП «Ілліч Агро Умань» (33%), СФГ «Україна» (22%), СФГ ім. Мічуріна (20%), ПСП «Батьківщина» (18%), СВК «Ружинський» (15%). По валу найбільший приріст молока досягнуто у ПСП ім. Цюрупи (638 тонн), ДП «Ілліч Агро Умань» (433 тонни), СВК «Ружинський» (210 тонн), СФГ ім. Мічуріна (174 тонни), ТОВ «Новофастівське» (112 тонн), ПСП «Батьківщина» (110 тонн), СФГ «Україна» (108 тонн). Поряд з цим у трьох підприємствах (СВК «Вчорайшенський», ДП «Рогачівське», учгосп коледжу) допущено скорочення виробництва молока. На 31 тонну (34%)вироблено менше молочної продукції у Вчорайшенському господарстві, на 22 тонни (4%)у Рогачах.

З початку року на 100 гектарів сільгоспугідь вироблено по 327 центнерів молока, що на 89 центнерів більше ніж у 2008 році. Разом з тим у СФГ ім. Мічуріна вироблено по 780 центнерів молокопродукції, що в 2,4 рази більше середньорайонного показника. Дещо менше – по 511 центнерів молока на 100 гектарів сільгоспугідь вироблено у СВК «Ружинський». По 428 центнерів вироблено у ДП «Ілліч Агро Умань», 381 – ТОВ СП «НІБУЛОН», 340 – СФГ «Україна». Але у СВК «Вчорайшенський» вироблено всього по 35 центнерів молока на 100 гектарів сільгоспугідь, учгоспі коледжу – 39.

Продуктивність дійного стада на наявну корову підвищилась з початку року на 3367 кілограмів, що на 972 кілограми більше минулорічного показника. В нинішньому році очікується надій від кожної корови по 4200 кілограми молока.

Із дванадцяти господарств, які утримують тваринництво, вісім подолали трьохтисячний рубіж по надоях. У СФГ «Україна», ТОВ СП «НІБУЛОН», ДП «Ілліч Агро Умань», ТОВ «Новофастівське», СФГ ім. Мічуріна надоїли більше чотирьох тисяч кілограмів молока від кожної корови.

Найвищий надій по стаду маємо у СФГ ім. Мічуріна – 6200 кг, ТОВ «Новофастівське» - 4687 кг, СФГ «Україна» - 4468 кг, ДП «Ілліч Агро Умань» - 4362 кг, ТОВ СП «НІБУЛОН» - 4093 кг.

У тринадцяти сільгосппідприємствах щоденно від кожної наявної корови надоюють понад 10 кілорамів молока. Середньо районний показник становить 11,3 кілограми, що на 3,5 кг більше минулорічного показника. Найбільше надоюють у Мовчанівському відділку ТОВ «Новофастівське» - 20,7 кілограма молока від кожної корови. У Городоцькому відділку ДП «Ілліч Агро Умань» щоденно доять по 19,6 кг, СФГ ім. Мічуріна – 18,6, ТОВ СП «НІБУЛОН» - 17,8, ДП «Рогачіське» - 16 кілограмів молока.

Належним чином спрацювали у сільськогосподарських підприємствах і по виробництву м’яса. Протягом дев’яти місяців реалізовано на 256 тонн більше ніж за відповідний період минулого року, виростили на 676 тонн більше. Разом з тим, виростили на 30 відсотків більше м’яса, ніж реалізували, що вказує на активне нагромадження м’ясних ресурсів у господарствах району. Загалом же, 13 господарств із 14 наростили виробництво продукції.

Найбільший приріст виробництва має СФГ «Магілан» (керівник А.А.Масюк), де збільшено вирощування свинини в 3,4 рази, а чисельність поголів’я за рік збільшилось з 120 до 860 голів.

У СФГ «Україна» нарощено виробництво м’яса на 126%, СВК «Ружинський» - 52%, ПСП ім. Цюрупи – 48%, ДП «Ілліч Агро Умань» - 24%.

По валу найбільший приріст виробництва м’яса досягнуто у СВК «Ружинський» - на 97 тонн більше, ДП «Ілліч Агро Умань» - 72 тонн, СФГ «Україна» - 55 тонн, ПСП ім. Цюрупи – 53 тонни, ПП «Моя надія» - 47 тонн, СФГ «Магілан» - 40 тонн.

СВК «Ружинський», ДП «Ілліч Агро Умань», ТОВ «Новофастівське», ТОВ СП «НІБУЛОН» виробляють 62% м’яса в районі.

Проте, ще низькою залишається ефективність відгодівлі тварин. В цілому по району середньодобові прирости на вирощуванні та відгодівлі ВРХ складають 447 грамів, що на 134 грами більше, ніж у минулому році. Але цей показник може бути набагато вищим.

Якщо у СФГ ім. Мічуріна середньодобовий приріст становить 784 грами, в ДП «Ілліч Агро Умань» -  625, ДП АФ «Немиринецька» - 609, то у СВК «Вчорайшенський» такий показник значно нижчий – 256 грамів, ПСП ім. Цюрупи – 315.

Аналогічна картина і у галузі свинарства. При середньорайонному показнику 335 грамів, у СФГ «Магілан» досягнуто середньодобового приросту у 676 грамів, СВК «Ружинський» - 431 грам, ДП АФ «Немиринецька» - 390 грамів.

З 1 жовтня розпочато зимовостійловий період утримання худоби. В районі проведена значна робота по підготовці ферм до зими. В переважній більшості сільгосппідприємств завершені ремонтні роботи, побілка, дезінфекція приміщень. Здійснюється утеплення вікон, брам, водопроводів, люків, виносних гноєтранспортерів, наводиться лад на територіях тваринницьких ферм. Добре підготовлені до зимівлі тварин у зоряному, Рогачах, СВК «Ружинський», ДП «Ілліч Агро Умань», СФГ «Україна», ТОВ «Новофастівське», ТОВ СП «НІБУЛОН». У цих підприємствах ремонтні роботи розпочались відразу після виведення худоби на обори. В цілому по району із 32 наявних корівників лише в одному не завершена підготовка до зимівлі. Не повністю готові до зими два телятники із п’ятдесяти, п’ять свинарників із 36.

Значна увага звертається на заготівлю кормів. Згідно оперативних даних, для громадського тваринництва уже заготовлено 2894 тонни сіна, 18470 тонн сінажу, 48539 тонн силосу, 12244 тонни концкормів. На кожну умовну голову нагромаджено по 25,1 центнерів кормових одиниць. Для збільшення кормових запасів ще є резерв. Триває збирання кукурудзи на зерно, можлива часткова заготівля жому, меляси, закупівля макухи.

Найбільше кормів заготовлено у СФГ ім. Мічуріна – по 31,7 ц к.о на умовну голову, ТОВ «Новофастівське» - 35,5, СВК «Ружинський» - 28,6, ДП «Ілліч Агро Умань» - 29 ц к.о.

Начальник управління ветеринарної медицини В.С.Тимчук зазначив, що господарства району звільнені від лейкозу, туберкульозу, відсутні випадки сказу тварин. Цьому передувала значна профілактична робота у сільгосппідприємствах. Василь Степанович звернув увагу керівників та спеціалістів господарств на облаштування скотомогильників, забійних пунктів худоби.

На нараді перший заступник голови РДА, начальник управління агропромислового розвиту Б.О.Ходаківський та спеціалісти управління проаналізували хід осінньо-польових робіт, стан виплат заробітної плати на економічно активних підприємствах та питання врегулювання майнових відносин.

Завершуючи нараду голова райдержадміністрації Н.О.Туранська зазначила, що кожен керівник господарства під час проведення осінніх польових робіт має врахувати відсутність дощів, що значною мірою впливає на проведення посівної, стан посіяної озимини, акцентувати увагу на підготовку насіння ярих культур. Голова РДА зазначила, що господарствам не варто очікувати на допомогу держави у вирішенні господарських проблем. Адже навіть на цільові програми сьогодні відсутні кошти. Саме тому керівники мають зважено підійти до структури посівних площ, забезпечення підприємств пально мастильними матеріалами, насінням тощо.

Переглядів: 1111 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100