Головна » 2009 » Грудень » 16 » Атрибут зимових свят
22:33
Атрибут зимових свят
Історично склалося так, що Новий рік в Україні зустрічали з дідухом (прикрашеним снопом сіна). Зрізані ялинки почали прикрашати примусово за Петра І, а за Радянського Союзу цей звичай отримав нове життя.
У багатьох сучасних країнах Європи вже відмовилися від використання живих ялинок. Замість них використовують якісно виготовлені штучні або живі хвойні деревцята в діжках, які після свят висаджують у грунт.
Проблема новорічних ялинок має кілька цілком конструктивних варіантів розв’язання:
Використання ялинкових гілок замість цілої ялинки. Адже тоді не знищується саме дерево і для того щоб, розмістити їх в приміщенні, потрібно значно менше місця. Запах від гілок буде не менш яскравий, ніж від цілої ялинки. Тепер усі чомусь забули про гілки і знищують цілі дерева для того, щоб на Новорічні свята оселю прикрашала лісова красуня.
Ялинка в горщику. Це значно більше витрачених коштів, однак таку ялинку ви зможете використовувати декілька років поспіль, а потім і взагалі висадити в саду.
Штучна ялинка – це найпростіший варіант. Адже штучну ялинку не потрібно купувати щороку. З неї не обсипається хвоя і не капає липка смола. До того ж, вибір таких ялинок значно більший.
Якщо ж ви вже вирішили, що у вашому домі таки буде «жива» ялинка, то принаймні не купуйте ялинки, незаконно знищені браконьєрами, сприяючи таким чином самовільній вирубці.
Придбати новорічну красуню ви можете у ДП «Попільнянський лісгосп» – у виробничому підрозділі підприємства – Ружинському лісництві.
Як відрізнити законно зрубану ялинку від незаконної?
Звісно, багато ялинок дійсно зрубані законно. Це може бути здійснено під час санітарних вирубок або на спеціальних ділянках, які створюються для вирощування новорічних ялинок.
Будь-яка законно зрубана ялинка чітко фіксується у лісництвах за документами. При зрубуванні на пеньок і на спил на самій ялинці ставиться відпускне клеймо підприємства.
Клеймо має вигляд штампа з цифрою усередині (синього або фіолетового кольору).
Ялинка без штампу – незаконно зрубана. Відповідно до додатку 1 Постанови Кабінету міністрів України від 23 липня 2008 року №665 на порушника накладається стягнення розміром від 126 грн, а також він несе адміністративну відповідальність – браконьєр змушений буде заплатити штраф – 85 грн. Просимо вас не знущатися з дерев, обрізуючи їм верхівки.
В.І.КОНОВАЛЕНКО,
лісничий Ружинського лісництва

Переглядів: 940 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100