Головна » 2009 » Грудень » 25 » Чи можуть бути прийняті на державну службу громадяни України, які отримали освіту за кордоном?
15:24
Чи можуть бути прийняті на державну службу громадяни України, які отримали освіту за кордоном?
Законом України «Про державну службу» визначено, що державна служба в Україні — це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів.      Право на державну службу мають громадяни України незалежно від походження, соціального і майнового стану, расової і національної приналежності, статі, політичних поглядів, релігійних переконань, місця проживання, які одержали відповідну освіту і професійну підготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір або іншу процедуру, передбачену Кабінетом Міністрів України.
Одне з найважливіших кадрових питань — рішення про прийняття на роботу. Для прийняття такого рішення має бути виконано комплекс процедур, передбачених Законом України «Про державну службу». Дотримання цих процедур — запорука законності й правомірності ухваленого рішення. Одна з таких процедур передбачена ст.4 ЗУ «Про державну службу» — це прийняття від особи, яка бажає взяти участь в конкурсі на заміщення вакантних посад державних службовців, диплому про відповідну освіту. Якщо освіта отримана в іноземній державі? Такій особі треба пройти процедуру визнання (нострифікацію) іноземного документа про освіту.
Нострифікація — процедура визнання іноземних документів про освіту, що здійснюється шляхом встановлення відпо-відності академічних, професійних прав та освітніх, освітньо-кваліфікаційних рівнів іноземних документів про освіту (кваліфікацій) державним стандартам освіти України з метою забезпечення прав громадян, які здобули освіту в іноземних державах, на продовження освіти та професійну діяльність в Україні і здійснюється в індивідуальному порядку.
Україна визнає дипломи вищих навчальних закладів тих країн, із якими укладено міжнародні угоди. Національні критерії оці-нювання якості іноземних кваліфікацій, здобутих у різних регіонах світу, грунтуються на положеннях Лісабонської конвенції про визнання, яка набрала чинності в нашій державі відповідно до Закону України «Про ратифікацію Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в Європейському регіоні» (1999 р.)
Вимоги зазначеної конвенції визначені з урахуванням Міжнародної конвенції про визнання навчальних курсів, дипломів про вищу освіту і вчених звань в арабських і середземноморських європейських державах.
Визнання іноземних документів про освіту здійснюється за заявою громадянина, поданою до Міністерства освіти і науки України. Оригінали документів не надсилаються поштою, а подаються безпосередньо під час особистого прийому.
Документ, що засвідчує особу, та оригінали іноземних документів про освіту після прийняття заяви про визнання повертаються заявнику.
Категорії документів, які не підлягають процедурі визнання:
— документи, видані в період СРСР;
— документи, видані навчальними закладами, освітні послуги яких надаються філіями, що розташовані на території інших держав та не мають ліцензії Міністерства освіти країни, якій належить ця філія, та країни, на території якої вона розташована;
— документи, визнання яких не передбачено двосторонніми міжурядовими Угодами.
Плата за організаційне забезпечення процедури визнання вноситься заявником на рахунок Державної акредитаційної комісії у розмірі 1800 грн або 540 грн (для пільгових категорій громадян України) відповідно до затверджених кошторисів.
Більш докладну інформацію з даного питання можна знайти на сайті управління державної служби Головдержслужби України в Житомирській області за адресою: www.guds.gov.ua/sub/jitomyrska.
Людмила Кравченко,
головний спеціаліст сектора організаційно-кадрової роботи та документообігу управління державної служби Головдержслужби України в Житомирській області

Переглядів: 822 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100