Головна » 2009 » Листопад » 11 » Хто платитиме за газопровід?
22:16
Хто платитиме за газопровід?

Газопровід до Княжиків та Сахнів уже збудовано, всі будівельно-монтажні роботи виконані, однак «блакитний вогник» ще й досі не загорівся у оселях селян. Чому склалася така ситуація і коли прийде тепло в княжицькі та сахнівські домівки?
Як повідомив редакції газети головний інженер Ружинської дільниці Попільнянського УЕГГ В.І.Білаш, наразі до Княжиків проведено 3 км 757 м підвідного газопроводу, 8 км розвідних мереж у Княжиках та 4,5 км – у Сахнах, встановлено 2 ГРП для зниження тиску газу. Також газифіковано 121 будинок в обох селах. Усе готове для пуску газу. Проте за всі ці виконані роботи тепер газовому господарству боргують більше 856 тисяч гривень. Василь Іванович вказав три можливі варіанти виходу із ситуації, що склалася. Перший – кошти повертає інвестор ММК ім. Ілліча; другий – гроші виділить держава; і третій – люди самі розрахуються з господарством. В середньому ця сума складе близько чотирьох з половиною тисяч з кожної господи.
– Навіть якщо декілька людей почнуть розраховуватись за газифікацію, господарство розпочне пусконалагоджувальні роботи, – підкреслив головний інженер. – Адже, якщо в сусіда вже буде газ, то кожен захоче і собі підключитись. Господарство піде назустріч людям, і вже цієї зими вони зможуть зігріти свої домівки газовим опаленням.
Як людям діяти у цих обставинах? Починати збирати кошти чи чекати на милість від держави або, може, сподіватися на багатого спонсора?
— Районна державна адміністрація, уважно вивчивши ситуацію, поки що не бачить можливості проведення розрахунків за виконані роботи інвестором ММК ім. Ілліча, — роз’яснив заступник голови РДА О.В.Кирилюк. — Оскільки фінансовий стан згаданого підприємства не дозволяє робити такі витрати. З огляду на це, районна адміністрація направила листи голові НАК «Нафтогаз України» та прем’єр-міністру України з проханням виділити кошти за рахунок нафтогазової компанії для добудови газопроводів до сіл Княжики, Сахни, Городок, Огіївка та Черемуха. НАК «Нафтогаз України» відмовила нам, а Кабмін досі розглядає порушене питання, але як добудову другої черги. Звісно, це ставить під сумнів введення в експлуатацію об’єктів в опалювальний сезон 2009-2010 року. Тому райдержадміністрація підтримує варіант, запропонований ВАТ «Житомиргаз», як єдиний реальний вихід із ситуації на сьогоднішній день, а саме проведення розрахунків з газовим господарством самими споживачами газу. Тим більше, що ВАТ «Житомиргаз» зобов’язується повернути кошти жителям сіл у разі їх виділення з державного бюджету чи інших джерел.
Тож, очевидно, сподіватися селянам доводиться тільки самим на себе. Чим швидше вони збиратимуть потрібні кошти, тим ближче буде тепло до їхніх осель.

Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 864 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100