Головна » 2009 » Листопад » 19 » Наповнення районної скарбниці
23:06
Наповнення районної скарбниці

DSC00419.JPG— Ніно Олександрівно, одним із основних напрямків діяльності виконавчої гілки влади, тобто, райдержадміністрації, є наповнення місцевого бюджету. В нинішньому році під час економічної кризи, яка не обійшла стороною і наш район, ця проблема є особливо гострою. Як у цій ситуації вдається наповнювати скарбницю району?

— Саме місцевим бюджетам, як основній фінансовій базі органів місцевого самоврядування, належить особливе місце в бюджетній системі нашої держави. Важлива роль відводиться місцевим бюджетам і у соціально-економічному розвитку району, адже саме з місцевих бюджетів здійснюється фінансування закладів освіти, культури, охорони здоров’я населення, засобів масової інформації; також фінансуються програми, видатки по упорядкуванню населених пунктів. Саме з місцевих бюджетів здійснюються видатки на соціальний захист населення.

На жаль, у цій ланці бюджетної системи є певні проблеми. Адже план надходжень до місцевого бюджету розраховується Міністерством фінансів на основі надходжень за останні три роки. Аналізуючи надходження до районного бюджету від податку з доходів фізичних осіб протягом останніх трьох років, можна зазначити, що в цей період були погашені заборгованості підприємств, зокрема борги сплатили правонаступники «Агро-Альянсу» — АФ «Світанок», СВК «Бистрицький» — ТОВ СП «НІБУЛОН», яке також викупило майно працівників кооперативу, що дало додаткові одноразові надходження до бюджету. ДП «Ілліч Агро Умань» викупило майно жителів Городка, Огіївки, Княжиків та Сахнів, чим поповнили сільські бюджети.

Борги були погашені, надійшли кошти від реалізації майна сільгосппідприємств. Відтак, резерв вичерпано. В нинішньому році таких несистемних платежів не передбачається. Але вони враховані при формуванні бюджету нинішнього року. Неодноразово ми, керівники області, зверталися до Міністерства фінансів з проханням враховувати при складанні бюджету несистемні надходження. Проте, чиновники з міністерства не реагують на наші звернення.

Внаслідок цього збільшено базу оподаткування в нинішньому році. При виконанні плану надходжень до бюджету району в 2009 році відсутні значні несистемні надходження і саме тому найбільшими платниками податку з доходів фізичних осіб залишаються бюджетні установи (відділ освіти, ЦРЛ), від яких до бюджету надходить в межах 45 відсотків, що в нинішньому році становить близько п’яти мільйонів гривень.

Для збільшення (врегулювання) надходжень спільно з фінансовим управлінням, податковою інспекцією проведено аналіз по оподаткуванню кожного суб’єкта підприємницької діяльності. Залучили до сплати податків селянсько — фермерські господарства, яких у районі функціонує 107.

Ще одне джерело надходжень — орендна плата за землю. Але тут виникають колізії, пов’язані з діяльністю землевпорядних організацій. Сума орендної плати вираховується від нормативно-грошової оцінки. Матеріали для виготовлення нормативно-грошової оцінки подаються в обласні землевпорядні організації, де «зависають» інколи і до двох років. Тобто, за цей період кошти не надходять.

Також здійснили інвентаризацію оренди водних об’єктів на території району. Диференціювали розміри орендної плати за користування водними об’єктами поза межами населених пунктів. Користувачі ставків сплачують орендну плату за користування водним дзеркалом та за земельні ділянки водного фонду. Але виникає проблема з орендою водойм у межах населених пунктів. Відсутня належна правова база для нормалізації цінової політики у цьому питанні.

Жоден з суб’єктів підприємницької діяльності не уникнув оподаткування, завдяки чому план надходжень за десять місяців виконаний. Хоча це було надто складно.

Виконати план надходжень у листопаді-грудні буде ще важче. Адже заплановані надходження такі самі, як і в літні місяці, а враховуючи, що наш район аграрний, у зимові місяці через сезонність робіт зменшується кількість працюючих, відповідно зменшуються нарахування на заробітну плату, що тягне за собою зменшення надходжень від податку з доходів фізичних осіб. Якщо весною та влітку у сільгосппідприємствах району трудиться близько п’яти тисяч осіб, то після завершення польових робіт ця кількість скорочується щонайменше на тисячу. Відповідно, зменшуються надходження від сплати податку з доходів фізичних осіб.

Разом з тим, завдяки проведеній роботі ЗАТ «Технологічна Аграрна Компанія» в нинішньому році почала сплачувати прибутковий податок у бюджет нашого району. Це в межах 115 тис. грн. Також працюємо над реєстрацією у районі філії «Укрінвестхолдінгу», від чого до скарбниці району надійдуть додаткові кошти.

— Багато нарікань чути від жителів району на стан доріг. У цьому плані є якісь зрушення?

— В нинішньому році було виділено 412 тисяч гривень субвенцій обласного бюджету на ремонт комунальних доріг. Ці кошти пропорційно перерозподілені на сільські ради. Але із цієї суми недофінансовано близько 180 тисяч гривень. Відтак, вони надійдуть на кінець року, коли ремонтні роботи проводити уже не можна, хоча проектно-кошторисна документація у сільських та селищній радах виготовлені. В разі відсутності коштів, у наступному році доведеться виготовляти нову проектно-кошторисну документацію, що лягає додатковим тягарем на плечі громад. Саме тому я неодноразово наголошувала на вчасному здійсненні фінансувань в галузі освіти, охорони здоров’я, комунального господарства.

Разом з тим у кожній територіальній громаді сплачується так званий «транспортний збір». Насьогодні це близько трьохсот тисяч гривень. Безперечно, у кожному селі дороги потребують ремонту. Але цих коштів занадто мало, щоб поліпшити їх стан. Окрім того, частина цих коштів зарезервована для належного утримання доріг у зимовий період.

Але сільські голови мають вирішувати куди їх спрямувати. У Верхівні, Мусіївці, Вчорайшому, Білилівці, Трубіївці частину грошей, використали для підсипки вулиць сумішшю, яку надає ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр». Цей досвід можуть перейняти і в інших громадах.

Я очолюю виконавчу гілку влади в районі майже п’ять років, і можу порівняти. За весь період це найважчі часи. Хоча б тому, що через нестачу фінансових ресурсів ми не можемо задовольнити потреби людей. Не маємо коштів на лікування. Прикро, що чиновники верхніх ешелонів влади зайняті підготовкою до виборів, і на цей час забули про потреби та проблеми народу. Тому ті питання, вирішення яких належить до компетенції органів влади вищого рівня, ми змушені вирішувати власними зусиллями. Через обмеженість фінансів частину питань, які включені в програму економічного і соціального розвитку району, не вдалося виконати. А за кожним пунктом програми – люди, наші земляки зі своїми проблемами та потребами.

Бесіду вів Василь КАЩУК

Переглядів: 1076 | Додав: zmya | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100