Головна » 2009 » Грудень » 25 » Поради батькам
15:29
Поради батькам
Шановні батьки! Ваша дитина навчається у 8 чи 9 класі? Вас хвилює питання її подальшого навчання? Ви серйозно задумуєтесь над проблемою її професійного вибору? А може ви переконані, що у Вашої дитини ще достатньо часу для вибору життєвого шляху?
Але підлітковий вік — це дуже відповідальний період становлення особистості. У цьому віці закладають основи морального відношення до різних видів праці, відбувається формування системи особистісних цінностей, які визначають вибірковість відношення підлітків до різних професій.
Наслідування зовнішнім формам поведінки призводить до того, що хлопчики-підлітки орієнтуються на романтичні професії «справжніх чоловіків» (автогонщик, льотчик–випробувач), а дівчатка — на професії «справжніх жінок», привабливих та популярних (модель, співачка, телеведуча). Орієнтація на романтичні професії формується під впливом засобів масової інформації, що тиражують зразки «справжніх дорослих».
Дійсно, в 14-15 років вибрати професію дуже складно. Професійні наміри розпливчасті та невизначені. Тут дітям необхідна допомога. І хто може знати та розуміти свою дитину краще, ніж батько та матір? Ви бажаєте своїй дитині щасливої долі. А за твердженням філософа Григорія Сковороди «Бути щасливим — це значить пізнати себе, свою природу, знайти свою «форму праці» і жити в мирі, виконуючи суспільну потребу».
Вибір професії в житті кожної людини – це програмування власної долі. Тож, шановні батьки, уважно придивіться та прислухайтесь до своєї дитини, з’ясуйте її інтереси та нахили, щоб вірно вибрати напрямок діяльності. Щоб не трапилась ситуація, коли після 5-7 років навчання у вузах, Ваше чадо заявить, що це не те, що хоче він, що він вчився, бо так хотіли Ви. Ваша дитина унікальна і неповторна, вона не повинна покоряти ті висоти, які не здолали Ви, не зобо-в’язана йти Вашим шляхом. Поки дитина навчається в школі, прагніть всебічно розкрити її здібності, активно за-охочуйте розвиток трудових здібностей та навичок, не діліть професії на престижні і непрестижні.
Підлітковий вік складний, це період коли дитина прагне самоствердитися. Підліток може, наперекір вимогам дорослих, одягати крикливий одяг, аксесуари, фарбувати волосся, але він обов’язково прислухається до думки батьків, коли мова йде про вибір навчального закладу.
Сучасна 12-річна шкільна програма дає учням ґрунтовні знання в багатьох напрямах, але, на жаль, не готує їх до самостійного дорослого життя. Тому багато батьків вирішують, що дітям краще здобувати професійну освіту після 9 класу в технікумах та училищах. В цьому більше плюсів, ніж мінусів, однак, за умови, що ви вірно обрали професію. Не варто вступати до будь-якого навчального закладу, аби не продовжувати навчання в школі. Бо це обернеться даремною тратою часу, сили та грошей, принесе молодій людині розчарування та відчай.
Сьогодні навчальні заклади з’являються намов гриби після дощу. І далеко не всі вони зорієнтовані на попит ринку праці. Їх цікавить побажання учнів та батьків. В результаті чого, щороку такі вузи випускають менеджерів, юристів, педагогів, які не можуть працевлаштуватися.
Отже, шановні батьки, запам’ятайте, що :
* вибирати професію потрібно з урахуванням інтересів, нахилів та вподобань дитини до певної професії;
* психофізичні можливості дитини мають відповідати потребам конкретної професійної діяльності;
* має бути усвідомлена суспільна потреба в спеціалістах конкретного профілю.
Вам допоможуть у вирішенні цих питань фахівці центру зайнятості.
Робіть усе, щоб дитинство та майбутнє Ваших дітей було прекрасним. Любові та взаєморозуміння, успіхів Вам і Вашим дітям!
Валентина РУДЕНКО,
провідний спеціаліст Ружинського РЦЗ

Переглядів: 899 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100