Головна » 2009 » Грудень » 3 » Про додаткові заходи щодо безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки
11:28
Про додаткові заходи щодо безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки
Питання безоплатного оформлення та видачі громадянам державних актів на право власності на земельні ділянки на разі дуже актуальне, враховуючи це вважаємо за необхідне інформувати громадян із змінами внесеними до законодавчих актів, які регулюють норми та порядок виготовлення та видачі державних актів.
Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2009 р. №1112 «Про додаткові заходи щодо безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки» внесено зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 5.08.2009 р. № 844 «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України» та, зокрема, викладено у новій редакції Порядок безоплатних оформлення та видачі громадянам України державних актів на право власності на земельні ділянки (далі Порядок).
Пунктом 3 постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.2009 р. № 1112 передбачено, що відповідно абзацу другого пункту І Розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України – спадкоємці громадян, яким за рішенням органів місцевого самоврядування передано безоплатно у власність земельні ділянки відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 15-92 «Про приватизацію земельних ділянок», мають право на безоплатні оформлення та видачу їм державних актів на право власності на земельні ділянки.
Спадкоємець (спадкоємці) подає заяву про виготовлення та видачу державного акта на право власності на земельну ділянку за місцем розташування земельної ділянки. До заяви додаються:
— копія документа, що посвідчує особу;
— засвідчена в установленому порядку копія довіреності – для уповноваженої особи;
— копія документа про присвоєння ідентифікаційного номера згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів;
— копія рішення про передачу земельної ділянки у власність, прийнятого органом місцевого самоврядування.
Також Порядок визначає процедуру безоплатних оформлення та видачі громадянам України у 2009 році та наступних роках державних актів на право власності на земельні ділянки для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, ведення особистого селянського господарства в межах населених пунктів та ведення садівництва у розмірах, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, після прийняття рішення про передачу громадянам безоплатно у приватну власність земельних ділянок:
— органами місцевого самоврядування до 1 січня 2002 р. — відповідно до Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 р. № 15-92 «Про приватизацію земельних ділянок» та Земельного кодексу України від 18 грудня 1990 р. № 561 (в редакції Закону України від 13 березня 1992 р. №2196);
— органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з 1 січня 2002 р. — відповідно до статті 118 Земельного кодексу України.
Відповідно до частини першої статті 118 Земельного кодексу України, громадянин зацікавлений у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідної сільської (селищної) ради за місцезнаходженням земельної ділянки.
Частина четверта статті 116 Земельного кодексу України передбачає, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених цим Кодексом, провадиться один раз по кожному виду використання.
Ірина Артемчук,
завідувач сектору Державного земельного кадастру
Переглядів: 726 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100