Головна » 2009 » Грудень » 25 » Сесія районної ради
15:32
Сесія районної ради
Тридцять шоста сесія районної ради, яка відбулася сімнадцятого грудня, видалася насиченою дебатами між депутатами. Попри те, що депутати ледь зібрали необхідний для ухвалення рішень кворум, з ряду питань вони так і не дійшли згоди. Вів сесію заступник голови ради О.С.Репіч. Участь у засіданні взяв депутат обласної ради В.Ц.Туранський.
Сесія розглянула блок бюджетних питань і ухвалила відповідні рішен-
ня. Зокрема про внесення змін до районного бюджету. Як поінформувала начальник фінансового управління РДА З.Т.Пеньківська, відповідно до ст.78 Бюджетного кодексу України, згідно з п.11 рішення сесії районної ради від 13.01.2009 р. «Про районний бюджет на 2009 рік» та відповідно до обґрунтованих листів бюджетних установ району потрібно здійснити перерозподіл бюджетних призначень у межах загального обсягу призначень. Зокрема по відділах культури, освіти та районній лікарні, по районній раді та центру соціальних служб. Наприклад, у лікарні реконструкція котельні дала змогу зекономити 101 тисячу гривень за оплату природного газу. Ці гроші перерозподілили на медикаменти і перев’язувальні матеріали, придбання предметів і матеріалів, продукти харчування, оплату транспортних послуг та утримання транспорту, послуг зв’язку тощо.
Відділ освіти у зв’язку з трьохтижневими канікулами (карантин) та теплими погодними умовами в жовтні-листопаді також зекономив кошти на оплаті за природний газ (230 тис. грн), за електроенергію (80 тис. грн) та за харчування (50 тис. грн). Ці гроші також перерозподілили на інші потреби.
Відповідно до ст.78 Бюджетного кодексу України та у зв’язку з потребою виділення коштів на компенсаційну виплату по наданню соціальних послуг згідно постанови Кабінету Міністрів від 29.04.2007 р. №558 управлінню праці та соціального захисту населення направлено 37 тисяч гривень для погашення заборгованості, яка утворилась у 2009 році. Також райвідділу міліції на виконання Комплексної програми профілактики злочинності виділено 5 тис. грн. Дотацію в сумі 11 тисяч гривень направлено Роставицькій сільській раді на вирівнювання фінансової забезпеченості у зв’язку з невиконанням доходної частини бюджету сільської ради.
Загальнорайонну Програму реформування і розвитку житлово-комуналь-
ного господарства на 2010-2014 роки представив заступник голови РДА О.В.Кирилюк. Зокрема, аналізуючи сучасний стан ЖКГ, він зазначив, що упродовж останнього десятиліття проблеми, пов’язані з функціонуванням житлово-комунального комплексу, перебувають у фокусі пильної політичної уваги, проте серйозних позитивних зрушень у цій сфері досі не відбулося. Нестача фінансових ресурсів не сприяє вирішенню завдань технічного переоснащення житлово-комунальних підприємств та розвитку комунальної інфраструктури. Про відсутність реальних зрушень свідчить статистика. Так за 10 місяців 2009 року збитки у галузі житлово-комунального господарства в ра-йоні склали 68 тисяч гривень.
Реалізація заходів Програми дасть можливість провести комплексну модернізацію і технічне переоснащення підприємств ЖКГ; забезпечити надання населенню житлово-комунальних послуг належної якості; забезпечити населення високоякісною питною водою тощо.
Тож протягом наступних чотирьох років у Ружині заплановано створити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які зможуть забезпечити їх належне утримання. Також намічено будівництво двох станцій знезалізнення питної води – «Бистричок» і «Сільгосптехніка». Згідно Програми у с. Заріччя по вулицях Топорівська та Лісова буде збудовано водогінну мережу. Заплановано також переоснащення каналізаційно-насосної станції енергозберігаючим обладнанням, заміну аварійних каналізаційних мереж, модернізацію очисних споруд господарчо-побутової каналізації по вулицях Бурди і Леніна. Ряд заходів Програми спрямовані на відновлення систем водопостачання у тих селах району, де рівень води в криницях значно знизився.
У Програмі закладено ремонт та реконструкцію дорожньо-вуличного покриття комунальної власності. Також на ружинських та зарічанських вулицях має бути модернізоване вуличне освітлення і встановлені електричні щити керування ним. Крім того передбачається відновлення освітлення у населених пунктах району, через які проходять центральні автошляхи.
Програму депутати прийняли одноголосно.
Розглянули депутати ряд питань стосовно управління майном комунальної власності. Згідно протоколу засідання конкурсної комісії, районна рада надала дозвіл Ружинській ЦРЛ на здачу в оренду частини приміщення, яке розташоване на першому поверсі поліклінічного відділення, підприємцю О.М.Платохіній для торгівлі продовольчими товарами.
Однак для надання дозволу на виконання невідокремлюваних поліпшень орендованого майна підприємцю В.І.Верещаку депутатам не вистачило голосів. Підприємець орендує гараж та майстерню по вул. Набережна в Ружині. В свій час він зобов’язався збудувати гаражі для відділу культури. Як зазначив начальник відділу О.І.Хитрий, вже виготовлена проектно-кошторисна документація на будівництво гаражів. Підприємець виконує свої зобов’язання. А згідно кошторису, вартість по-ліпшень зазначеного орендованого майна складає більше 75 тисяч гривень.
Не дійшли згоди депутати щодо терміну укладання контракту з головним лікарем ЦРЛ М.П.Зозулею. Комісія райради з питань охорони здоров’я і соціального захисту населення рекомендувала укласти договір на три роки. Та голова районної ради В.Ц.Саківський запропонував продовжити контракт лише на рік. На свій захист головний лікар наголосив, що саме напередодні районна лікарня і сільські медичні заклади пройшли акредитацію і за висновками обласної комісії отримали першу атестаційну категорію на наступні три роки. Лікарня має сучасну матеріально-технічну базу, усі потрібні для роботи ліцензії, є ряд інших здобутків. І в цьому Микола Петрович вбачає і свою заслугу як керівника закладу. Адже він – професійний менеджер вищої категорії в галузі охорони здоров’я. Також М.П.Зозуля поділився планами на майбутнє: потрібно закінчити модернізацію котельні, відремонтувати дах над патолого-анатомічним відділенням, придбати мамо-граф для діагностики раку молочної залози тощо. Опонентів головного лікаря цікавило питання, як контролюються благодійні внески, які сплачують пацієнти. На підтримку М.П.Зозулі виступили депутат облради В.Ц.Туранський (фракція «Наша Україна») та депутат райради О.А.Таравська (фракція «Солідарність»). Жодного рішення в результаті депутати так і не прийняли.
Одноголосно депутати ухвалили рішення про заборону продажу пива дітям віком до 18 років, а за пропозицією С.К.Шкурлатівського (БЮТ), сюди ж додали ще й слабоалкогольні напої. Відтепер реалізація цих напоїв неповнолітнім у закладах торгівлі всіх форм власності заборонена. Так само, як і їх розпиття у громадських місцях. У разі порушення заборони до адміністративної відповідальності правоохоронні органи притягуватимуть як суб’єктів господарювання, так і батьків чи осіб, які їх замінюють.
Розглянули депутати і ряд інших питань. З-поміж них і депутатські запити. Надійшла відповідь на депутатський запит О.В.Кирилюка (фракція «Солідарність») та В.В.Ніколайчука (фракція БЮТ) до селищного голови, де зазначено, що «гр. Хлібінській Т.С. надано дозвіл на тимчасову торгівлю з вагончика-причіпу по вул. О.Бурди в районі автостанції». За словами В.В.Ніколайчука, надійшла також відповідь районної санітарної служби про результати перевірки санстану в цій торговій точці. Однак депутат відповіддю незадоволений і наголосив, що звертатиметься в обласні служби.
Депутат В.І.Чернявський (фракція БЮТ) направив депутатське звернення керівникам дорожніх служб області та голові РДА Н.О.Туранській про усунення причин дорожньо-транспортних пригод та забезпечення безпеки дорожнього руху на ділянці автодороги Кременець – Біла Церква. У зверненні депутат наголошує, що останнім часом зросла інтенсивність руху зазначеним автошляхом, збільшилася маса перевезень, а незадовільний стан дороги, зокрема ширина проїжджої частини (6-7 м), є причиною збільшення кількості ДТП з важкими наслідками. Депутат вказує також на небезпеку руху ділянкою цього ж автошляху у с. Мовчанівка, де відсутнє зовнішнє освітлення. А відмови виправити ситуацію, за словами В.І.Чернявського, завжди аргументована відсутністю коштів. Депутат наголошує, що рідним і близьким потерпілих у аваріях уже ніщо не замінить втрату рідних людей, але можна вберегти життя інших людей, якщо звернути увагу на цю проблему.
Депутат М.П.Зозуля (фракція «Солідарність») направив запит голові районної ради В.Ц.Саківському, де вказує на потребу створення комісія для вивчення питання, яке стосується укладення договору оренди частини приміщення ЦРЛ з ПП «ВіваФарм». Комісія повинна дати відповідь на такі питання: хто дав дозвіл на підписання головою ради нетипового договору оренди, а також чому не проводяться претензійні роботи районною радою до згаданого підприємства щодо сплати орендної плати. Адже, за словами М.П.Зозулі, сьогодні районний бюджет в результаті несплати цих коштів не отримав більше 31 тисячі гривень.
Насамкінець депутати розглянули лист народного депутата України Оксани Білозір з пропозицією розглянути представлений проект великого Державного Герба України. Герб являє собою зображення золотого тризуба, увінчаного хрестом. Обрамлення — колоски пшениці, жита і ячменю. Під синьо-жовтою стрічкою з написом «З нами Бог і Україна» — перехрещені козацькі шабля і мушкет, а також кетяг калини.

Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 846 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100