Головна » 2009 » Листопад » 25 » Щастя — це коли в сім’ї є діти, а у дітей є сім’я
20:22
Щастя — це коли в сім’ї є діти, а у дітей є сім’я
Напередодні Дня спільних дій в інтересах дітей під головуванням голови райдержадміністрації Н.О.Туранської за круглим столом зустрілися представники відділів і служб райдержадміністрації — члени координаційної ради з питань захисту прав дітей, сільські голови та батьки, які прийняли в свою родину прийомних дітей, подарували їм щастя стати часточкою сім’ї, відчути батьківську турботу та мамину любов.
Голова райдержадміністрації наго-
лосила, що сьогодні в державі багато зроблено для захисту прав та інтересів дітей, про що йшлося і на нараді Президента України у Харкові. Нині права дітей закріплені законодавчо, їх дотриманням опікуються державні служби, а право дитини на сімейне виховання може забезпечити лише сім’я. «Тому, — зазначила Ніна Олександрівна, — напередодні Всесвітнього дня дитини та Дня спільних дій в інтересах дітей, ми сьогодні дякуємо вам, шановні батьки, за те, що ви знайшли можливість прийняти в свою сім’ю чужу дитину і полюбити її як рідну, зігріти її теплом свого серця».
Засідання координаційної ради має на меті висвітлити ті проблеми, які, можливо, виникають у прийомних сім’ях, та підсумувати роботу влади щодо залучення дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання. Юридичні аспекти створення в районі прийомних сімей озвучив директор Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді А.С. Симон. Він також повідомив, що в Житомирській області діє 27 дитячих будинків сімейного типу, створено 150 прийомних сімей, в яких виховується 450 дітей. У Ружинському районі у шести прийомних сім’ях виховується сьогодні 11 діток і робота щодо створення таких сімей триває.
Психологічні та соціальні питання щодо виховання прийомної дитини висвітлила спеціаліст Центру СССДМ А.М.Скрипнюк, яка наголосила, що такі дітки потребують особливої уваги, щоб адаптуватися у суспільстві та новій родині, і вони не повинні втратити зв’язку зі своїми коренями.
Кожна сім’я, яка взяла на виховання дитину, позбавлену батьківського піклування, отримує державну допомогу — це чимала сума, яка дозволяє забезпечити дитину усім необхідним і зібрати для неї невеличке «придане» до повноліття. Саме про це, а також про всі кроки супроводу прийомної сім’ї соціальними службами поінформувала начальник служби у справах дітей РДА Т.А.Драчук. Тетяна Анатоліївна підкреслила, що дітки, якими опікуються прийомні батьки в Ружинському районі, стали більш товариськими, добрішими, гарно навчаються і забезпечені усім необхідним, що свідчить про належне виконання прийомними батьками своїх обов’язків.
Характеристику кожної прийомної дитини за соціальними паспортами навчальних закладів дала методист райметодкабінету відділу освіти РДА Л.А. Рачук. Зі слів Людмили Анатоліївни кожна дитина, яка потрапила у прийомну сім’ю, пережила стрес через втрату спілкування з рідними, зміну життєвого середовища. Проте тепер всі вони почуваються повноцінними членами своїх нових родин, мають багато друзів у школі, добре навчаються та розвиваються, що свідчить про те, що батьки доклали всіх зусиль для того, аби діти почувалися комфортно і в сім’ї, і в суспільстві.
Про прийомні сім’ї, про шлях, яким вони йшли до того, аби взяти в родину прийомну дитину, розповіли сільські голови Прибережного В.М.Ткачук, Городка І.О.Бідненко, Чорнорудки А.О.Іщук, Ягнятина Г.Г.Щербатюк, Огіївки О.М.Маленький. Наведемо для читачів слова Мовчанівського сільського голови Г.Є.Козіцької, яка також розповіла історію родини своїх односельців, які створили тепло і затишок одразу для двох прийомних діток.
— Родину Гулясів мовчанівці добре знають — це порядна і працьовита сім’я, одна з найшанованіших родин у селі, адже і батьки, і діди були трударями та добрими господарями. Але молоде подружжя не мало власних дітей, тому вирішили взяти дитину на виховання. Коли ж вони привезли одразу двійко діток – братика і сестричку – радість переповнювала не лише їх самих та їх близьких — все село раділо за родину, у домі якої відтепер лунатиме дитячий сміх. Та дітки спершу були замкнені, неохоче йшли на контакт, — боялися, що їх заберуть. І те, що молоді батьки зуміли підібрати до них той чарівний ключик, навчити їх любові, поваги, щирості — це велика заслуга цих батьків. Дітки дуже хороші, обдаровані, гарно навчаються, а великий рід охоче прийняв їх у родину, батьки отримали сина і доньку, а їх батьки – двох внучат. У цій сім’ї є все – добробут, набутий власною працею, міцні родинні стосунки, а головне – є любов, яка зігріває серця і дорослих, і дітей.
Підсумовуючи зустріч з прийомними батьками, голова райдержадміністрації зауважила, скільки позитиву отримали і прийомні батьки, і діти, яких вони взяли на виховання, - а це доводить необхідність роботи щодо створення прийомних сімей. «Такі зустрічі з батьками дають можливість нам побачити результати нашої роботи, а прийомним сім’ям поділитися своїми потребами, проблемами, а також і здобутками, тож наступну нашу зустріч проведемо у ширшому колі – запросимо вас, шановні батьки, разом з вашими дітками», — додала насамкінець Н.О.Туранська.

Людмила БУДКО

Переглядів: 1011 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100