Головна » 2009 » Грудень » 10 » Щоб не допустити захворюваності на сказ
23:49
Щоб не допустити захворюваності на сказ
На сторінках газети «Ружинська земля» неодноразово висвітлювалося питання захворювання тварин на сказ, профілактики та протидії цьому захворюванню. Неодноразово приймалися рішення протиепізоотичної комісії і розпорядження голови райдержадміністрації щодо протидії та запобігання сказу на території Ружинського району. Завдяки вжитим заходам у поточному році не сталося жодного випадку захворювання тварин на сказ. Але ситуація, що складається щодо сказу нині, викликає занепокоєння та спонукає нагадати читачам про це небезпечне захворювання. Небезпека спалаху сказу в районі все ж не минула. Особливо небезпечними є червона лисиця, дикі та бродячі собаки і коти, які можуть стати джерелом розповсюдження сказу.
На сьогодні в області нараховується 61 неблагополучний щодо сказу населений пункт, по 5-7 неблагополучних пунктів у сусідніх з нашим Попільнянському, Андрушівському, Бердичівському районах. У листопаді були випадки загибелі корів у Овруцькому та Олевському районах, де профілактичне лікування проходить значна кількість людей.
Річ у тім, що в цьому році відмінено полювання на хутряних звірів у Ружинському районі, а в сусідніх районах на них полюють. Червона лисиця, дикі собаки і решта звірини шукають порятунку там, де не стріляють, тобто – на полях та в лісах нашого району.
Тепла осінь і безсніжна зима дає можливість випасати худобу, тому пастухи мають пильнувати, щоб до корів не підбігали дикі тварини. Якщо такі випадки все ж мали місце, необхідно про це повідомити ветеринарну службу для проведення профілактичних щеплень проти сказу.
Шановні читачі! Слід пам’ятати, що сказ неможливо вилікувати, йому можна лише запобігти.
Головам селищної і сільських рад, організації УТМР в Ружинському районі (керівник Столітній В.І.) необхідно вирішити питання відстрілу червоної лисиці, диких і бродячих собак і котів.
Тадеуш ПЕНЬКІВСЬКИЙ,
начальник Ружинської державної лікарні ветмедицини

Переглядів: 730 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100