Головна » 2009 » Листопад » 11 » Спасибі Вам, аграрії Ружинщини, за невтомну працю!
22:17
Спасибі Вам, аграрії Ружинщини, за невтомну працю!

Незважаючи на економічні труднощі та погодні негаразди, трудівники села все зробили для того, щоб виростити і зібрати вагомий урожай зерна. За підсумками обласного змагання зі збирання ранніх зернових культур другий рік поспіль Ружинський район визнано переможцем серед господарств лісостепової зони області.
Практично завершено збирання кукурудзи на зерно і вже можна з упевненістю сказати, що валовий збір зерна у сільськогосподарських підприємствах району становитиме більше 140 тисяч тонн. Це найкращий показник за роки незалежності України.
Лідерами у виробництві зерна є ТОВ «Новофастівське», ПСП АФ «Світанок», СФГ ім. Мічуріна, ПП «Ташір», де з кожного гектара зібрано відповідно по 60,1 ц/га, 58,5 ц/га, 54,9 ц/га та 48,6 ц/га. Найбільший валовий збір зерна отримано в ПСП АФ «Світанок» – 39144 тонни, ТОВ «Новофастівське» – 13882 т. Добрі результати у виробництві зерна з року в рік отримують фермерські господарства СФГ «Аграрник» (керівник І.І.Кухарук), СФГ «Троянда» (В.С.Гуменюк).
Непоганих результатів досягнуто у виробництві технічних культур. Озимий ріпак зібрано на площі 4699 га за середньої урожайності 24,9 ц/га; соняшник – на площі 1800 га, урожайність становить 21,3 ц/га; соя – на площі 694 га, урожайність складає 13,4 ц/га.
Завершено збирання цукрових буряків, проте результати нас не тішать. Так через значне подорожчання енергоносіїв, засобів захисту рослин, мінеральних добрив, низьку закупівельну ціну на цукросировину виробництво цукрових буряків стало збитковим. Коли в минулому році 8 господарств вирощували цукрові буряки, то вже в нинішньому році лише ПСП ім. Цюрупи, яке має власний цукровий завод, вирощує цю культуру. Щоб виробництво цукрових буряків для селян було рентабельним, необхідно здійснити цілий ряд заходів на загальнодержавному рівні. Лише за таких умов можливі позитивні зрушення у цій галузі. А потенціал, технічні засоби, і головне – досвідчені фахівці – у нашому районі є.
Значну увагу селяни приділяли в нинішньому році заготівлі кормів для громадського тваринництва. Так на зимово-стійловий період заготовлено по 29,2 центнери кормових одиниць на кожну умовну голову, що становить 130% до потреби. Найбільше заготовлено у ПП «Моя Надія» – 38,2 ц. к. од., в СФГ ім. Мічуріна – 36,7 ц. к. од., СФГ «Україна» – 35,1 ц. к. од., ТОВ «Новофастівське» – 37,1 ц. к . од.
Усе це дало змогу зберегти поголів’я тварин і не тільки стабілізувати виробництво тваринницької продукції, але й наростити її.
Сільськогосподарські підприємства району за 10 місяців нинішнього року збільшили валове виробництво молока на 2260 тонн, або на 23% у порівнянні до відповідного періоду минулого року. На кожних 100 га сільськогосподарських угідь вироблено 359 центнерів молока, що на 66 ц більше, ніж у попередньому році. Найбільше вироблено молока у розрахунку на кожні 100 га сільгоспугідь в СФГ ім. Мічуріна – 852 ц, СВК «Ружинський» – 566 ц, ДП «Ілліч Агро Умань» – 468 центнерів. Надій молока від корови становить 3664 кг, що на 914 кг більше, ніж у минулому році. Виробництво м’яса зросло на 716 тонн, або на 54%, і становить 2031 тонну.
Попри всі економічні і фінансові труднощі, хоч і не так, як цього потребує сьогодення, в сільське господарство приходить сучасна високопродуктивна техніка. Лише в цьому році її закуплено більше ніж на 7 мільйонів гривень.
У 2009 році очікується збільшення виробництва валової продукції у сільськогосподарських підприємствах району на 7% порівняно з минулим роком. Валової продукції сільського господарства в порівняльних цінах 2005 року буде вироблено на суму 116,9 млн гривень, з них рослинницької продукції – на 80,4 млн грн., тваринницької – на 36,5 млн грн.
Усі ці результати досягнуті завдяки повсякденній самовідданій праці трудівників полів і ферм. У день свята хочеться відзначити кращих працівників галузі. Це керівники господарств Ю.В.Крижанівський – ТОВ «Новофастівське», В.І.Пилипчук – СФГ ім. Мічуріна, О.Ф.Колібаба – СВК «Ружинський», А.М.Шокал – СФГ «Україна», М.П.Скиб’юк – ДП «Ілліч Агро Умань», К.С.Думікян – ПП «Ташір»; агрономи С.В.Осадчук – ДП «Ілліч Агро Умань», І.І.Гаврилюк – ТОВ «ММТС-АГРО»; головні інженери І.С.Гаврилюк – СФГ ім. Мічуріна, І.П.Шокал – СФГ «Україна», зоотехнік М.В.Федчук – СВК «Ружинський», головний зоотехнік Т.В.Лещенко – ТОВ «Новофастівське» (с. Мовчанівка); головний бухгалтер СВК «Ружинський» Н.П.Ходаківська, головний економіст СФГ «Україна» Ю.Д. Шокал; бригадири тракторних бригад: В.М.Миколюк – ПП «Ташір», М.Ф.Андрощук – ТОВ «Новофастівське» (с. Мовчанівка); завідуючий фермою ДП «Ілліч Агро Умань» (с. Городок) В.М.Музика, технік штучного осіменіння ТОВ СП «НІБУЛОН» М.П.Аксьонова; механізатори М.Г.Дорощук – СФГ ім. Мічуріна, С.М.Якимчук – ПСП ім. Цюрупи, О.П. Дзядевич – ДП «АФ «Немиринецька»; доярки Т.В.Волинець – ТОВ «Новофастівське», Т.О.Слободенюк – ДП «Рогачівське»; свинарка ДП «Ілліч Агро Умань» (с. Княжики) Т.І.Драч, фуражир СФГ «Україна» І.А.Матківський та багато-багато інших, які своєю невтомною працею примножують добробут держави.
Це працьовиті і талановиті люди нашого села. У цей передсвятковий день прийміть найщирішу повагу, доземний уклін вашій природній мудрості, мозолястим рукам та багатому життєвому досвіду.
Незважаючи на несприятливі погодні умови нинішньої осені хліборобами району посіяно під урожай 2010 року озимих на зерно 19259 га, що складає 108% до плану. В тому числі озимої пшениці 16899 га, озимого ячменю – 1753 га та озимого жита – 607 га. Крім того посіяно озимого ріпаку 4206 га. Посів проведено з обов’язковим протруюванням насіння та внесенням мінеральних добрив у рядки.
Підготовлено 5200 га під посів ярих культур за плану 42100 га, що складає 84%. Роботи тривають і зараз, погодні умови сприяють цьому.
Ведеться боротьба з мишовидними гризунами на посівах багаторічних трав та озимих на зерно.
Все це дає нам впевненість у тому, що хлібороби Ружинщини зроблять все, щоб урожай 2010 року був ще вагомішим. Від управління агропромислового розвитку вітаю всіх працівників сільського господарства зі святом. Низький уклін Вам та вдячність за невтомну працю, яка не тільки забезпечує кожну людину необхідними продуктами харчування, але й створює на землі передумови для миру, здоров’я, щастя, любові. У цей святковий день зичимо Вам і Вашим родинам сімейного тепла, затишку, добробуту, здійснення всіх Ваших задумів і мрій.
Б.О.ХОДАКІВСЬКИЙ,
перший заступник голови РДА, начальний управління агропромислового розвитку

Переглядів: 1162 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100