Головна » 2009 » Листопад » 18 » Уважність під час руху – безпека життя
22:56
Уважність під час руху – безпека життя
3802 порушення Правил дорожнього руху було виявлено та припинено працівниками Державтоінспекції на автошляхах області в період з 12 по 18 жовтня. Затримано 263 водії, що керували транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння. Складено 1034 адміністративні протоколи на водіїв за перевищення швидкісних режимів. Судами на порушників накладено штрафів на загальну суму понад 405 тисяч гривень. Загалом же упродовж тижня стягнено більше 204 тисяч гривень накладених раніше штрафів.
Зафіксовано 25 дорожньо-транспортних пригод, в яких 6 людей загинуло, ще 28 отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.
Близько 21-ї години 13 жовтня в с. Андрушки Попільнянського р-ну водій автомобіля Хюндай-Санта Фе, мешканець Бердичівського р-ну, 1979 р.н., здійснив наїзд на гужову повозку, якою керувала мешканка Попільнянського р-ну, 1959 р.н., і яка рухалась у попутному напрямку. Внаслідок ДТП водій та пасажир гужової повозки отримали тілесні ушкодження та доставлені до Попільнянської ЦРЛ.
Близько 23-ї години 15 жовтня в м. Бердичів по вулиці Котовського водій автомобіля Фольксваген, місцевий мешканець, 1980 р.н., здійснив наїзд на жінку, особа якої встановлюється, яка йшла проїжджою частиною. Внаслідок ДТП пішохід від отриманих тілесних ушкоджень загинула на місці пригоди. Тіло загиблої доставлено в морг Бердичівської ЦРЛ.
Близько 19-ї години 16 жовтня на 11 км автодороги Житомир – М.Подільський, в с. Сінгури Житомирського району водій автомобіля ВАЗ-210430-20, мешканець м. Житомира, 1978 р.н., здійснив наїзд на пішохода, мешканця Житомирського району, 1962 р.н., який рухався проїжджою частиною. Внаслідок ДТП пішохід від отриманих тілесних ушкоджень загинув на місці пригоди.
Близько 22-ї години 16 жовтня на 120 км автодороги Київ-Чоп водій автомобіля Тойота, житель м. Севастополь, 1969 р.н., рухаючись у напрямку м. Житомир, скоїв наїзд на пішохода (особа встановлюється), який перетинав проїжджу частину. Внаслідок ДТП пішохід загинув на місці пригоди. Тіло загиблого доставлено в морг Коростишівської ЦРЛ.
Стривай, пішоходе!
Статистика свідчить, що аварійність в області лишається високою. З початку року трапилось 716 дорожніх аварій, внаслідок яких 150 осіб загинуло і 829 отримали травми; із них 106 пригод, в яких 30 людей загинуло, та 80 отримали травми, сталися з вини пішоходів. Як бачимо, значна частина трагедій, що стаються на наших дорогах – наїзди на пішоходів. І в більшості з них винні самі постраждалі.
Причин тут багато, але головним, що значною мірою впливає на безпеку руху, є низька дисципліна водіїв та пішоходів. Особливо турбує поведінка на дорозі останніх. Майже щодня надходять повідомлення про дорожньо-транспортні пригоди за участю пішоходів.
Аналіз аварійності на шляхах свідчить, що абсолютна більшість пригод трапляється внаслідок нехтування учасниками дорожнього руху елементарних норм, що передбачені діючими правилами дорожнього руху. Пішоходи переходять проїжджу частину в непередбачених для цього місцях, на забороняючий сигнал світлофора. Водії, зловживаючи швидкісними режимами, рядністю, і нехтуючи елементарною культурою, створюють на шляхах аварійні ситуації, що в будь-яку мить може призвести до трагедії.
Майже щодня надходять повідомлення про дорожньо-транспортні пригоди за участю пішоходів різних вікових категорій. Запитаємо чому? Що стає причиною безпечної поведінки на дорозі? Незнання правил дорожнього руху або їх невиконання? Чи кожен, перетинаючи вулицю у невстановленому місці або на червоне світло світлофора, думає, що біда його обмине? На жаль, у більшості випадків трапляється інакше.
Випадки фатальні. Їх важко передбачити, але їх можна уникнути. Адже це трапляється на дорозі, де діють закони дорожнього руху, які написані кров’ю і потребують до себе відповідної поваги, бо вони «виносять вирок» тим, хто їх зневажає.
Більшість наїздів на пішоходів трапляється у темний час доби. Це також є одним із основних факторів, які спричиняють трагедії на дорогах. Тож слід пам’ятати, що з настанням сутінків необхідно бути максимально пильними та обережними. Рухатися треба тротуарами, а якщо вони відсутні — по краю проїжджої частини, назустріч транспорту. В одязі повинні бути світлоповертаючі елементи, білий колір. Насамперед люди повинні зрозуміти, що Правила дорожнього руху – це суворий закон дороги, дотримуючись якого, вони захищають себе від нещасного випадку, від лиха. Слід пам’ятати, що наїзд на пішохода в будь-якому випадку має тяжкі наслідки, оскільки від удару транспортного засобу перш за все страждає людина.
Шановні пішоходи!
Не будьте безпечними і легкодумними на вулиці. Найнезначніше порушення Правил дорожнього руху може призвести до дорожньо-транспортної пригоди. Будьте максимально уважні та обачні під час переходу вулиці. Не виходьте раптово на проїжджу частину вулиці. Переходьте вулицю на позначених пішоходних переходах або там, де рух регулюється світлофором чи регулювальником. Не намагайтесь переходити її поблизу транспорту, який рухається. Якщо з вами є діти, не залишайте їх без нагляду, міцно тримайте їх за руку. Пам’ятайте, що різко автомобіль зупинити неможливо, і ваша неочікувана поява перед транспортом може призвести до непоправної біди.
Державтоінспекція нагадує, що згідно нового законодавства з 17.11.2008 року сума штрафу за порушення Правил дорожнього руху пішоходами становить ві 51 до 85 грн. Ті самі порушення, вчинені особами, які перебувають у стані сп’яніння, — тягнуть за собою накладення штрафу від 136 до 170 грн. Порушення, що спричинили створення аварійної ситуації, — тягнуть за собою накладення штрафу від 170 до 255 грн або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.
Відповідно до ст. 308 КУпАП, у разі несплати накладеного штрафу впродовж 15 діб, його розмір збільшується вдвічі.
УДАІ УМВС України в Житомирській області

Переглядів: 867 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100