Головна » 2009 » Грудень » 30 » Відповідність критеріям підтвердили
12:57
Відповідність критеріям підтвердили
Медичні заклади Ружинського району успішно пройшли акредитацію. Про це повідомила секретар обласної акредитаційної комісії Л.Р.Ільницька на підсумковій нараді, яка відбулася в центральній районній лікарні після перевірки мережі експертами. Районна лікарня отримала першу категорію, що свідчить про високі показники роботи лікувального закладу.
Перед тим відповідні служби перевірили матеріально-
технічний стан закладів охорони здоров’я району, до-тримання правил пожежної безпеки, експлуатації споруд, метрологічного забезпечення апаратури, відповідність санітарно-автомобільного транспорту державним нормам тощо. За словами головного лікаря ЦРЛ М.П.Зозулі, суттєвих недоліків спеціалістами не виявлено. Позитивними були висновки обласної санітарно-епідеміологічної служби, яка також перевірила роботу закладів галузі.
Під час наради члени комісії висловили свої схвальні відгуки і зауваження до роботи медичних закладів району, а також дали поради щодо усунення недоліків. Стосовно кадрової роботи, її ефективність оцінили на 90%, оскільки не створено кадрового резерву медпрацівників. Відомо, що тривалий час в ЦРЛ не було хірурга, однак нині проблему вирішено. І, як було зауважено під час наради, наразі молоді хірурги стараються і мають хороші перспективи. Хірургічній службі порадили налагодити співпрацю з районною санепідемстанцією. Кадровий дефіцит не дозволяє організувати цілодобовий лікарський контроль у палаті інтенсивної хірургії, немає також у районній лікарні патологоанатома. Хоча, як зауважив головний лікар М.П.Зозуля, адміністрація лікарні у свій час була проти того, щоб скоротити цю посаду в ЦРЛ, однак нічого не змогла вдіяти.
Не висловили жодних зауважень обласні спеціалісти стосовно роботи відділення швидкої допомоги, а також відзначили хорошу роботу терапевтичного відділення.
Добре оцінено роботу гінекологічного та пологового відділень. Експерти наголосили, що заклад має всі шанси отримати статус «Лікарня, доброзичлива до дитини», за умови дотримання критеріїв, визначених ВООЗ. Та разом з тим, порадили покращити оснащення пологового відділення, більше впроваджувати передові технології. Зокрема, потрібно придбати фетальний монітор для визначення біофізичного профілю плода. У відділенні дитячої консультації, як наголосили члени комісії, є можливість створити «Кабінет, дружній до молоді».
Високу оцінку роботі районної лікарні поставила заступник головного лікаря з лікувальної роботи Обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського В.В.Олійник. А зауваження здебільшого стосувалися ведення медичної документації. Звернувшись до місцевої влади, Валентина Володимирівна наголосила на необхідності допомогти лікарні придбати пульсоксиметр, який показує рівень насичення крові киснем і частоту серцевих скорочень пацієнта.
За словами спеціалістів, центральна районна лікарня добре забезпечена діагностичною апаратурою. Ружинський район – один з небагатьох, де є спірограф – високоточний апарат для оцінки функції зовнішнього дихання. Однак для якісної діагностики наявність сучасних апаратів – вкрай необхідна, зауважили експерти.
Відвідали члени обласної атестаційної комісії ряд сільських медичних закладів району. Зразковим, за словами експертів, можна назвати фельдшерсько-акушерський пункт у Мовчанівці. Там тепло, чисто, затишно, є холодна і гаряча вода, дотримано всіх акредитаційних норм. А от до медичного закладу в Ягнятині комісія висловила ряд зауважень, наприклад, у приміщенні холодно (у кабінеті, де оглядають хворих, близько 15 °С; вікна тут не утеплені), підлогу потрібно ремонтувати, також слід привести у порядок документацію. Та особливу увагу серед закладів сільської мережі експерти порадили звернути на ФП с. Прибережне, для чого потрібно провести серйозну роботу з підвищення професійного рівня завідуючої закладу. Приємні враження в комісії залишила Бистрицька сільська лікарська амбулаторія, де робота виконується на досить високому рівні. Як наголосили обласні спеціалісти, чим більше налагоджена співпраця між медичними закладами та сільськими радами, тим вищий рівень обслуговування населення.
Нагадаємо, що до акредитації район готувався практично цілий рік. Спільними зусиллями райдержадміністрації, адміністрації районної лікарні, сільських рад, медичних працівників вчасно було усунуто недоліки, покращено матеріальну базу всіх закладів первинної медико-санітарної допомоги. Результати акредитації – тому свідчення. На цьому наголосив та подякував усім за роботу перший заступник голови РДА начальник управління АПР Б.О.Ходаківський. Він також запевнив, що районна влада завжди йде і буде йти назустріч галузі охорони здоров’я, по мірі можливого допомагати коштами.
Підсумки наради підбив головний лікар ЦРЛ М.П.Зозуля. Він зауважив, що особливо тішить те, що навіть за фінансової скрути, лікарня має хороші показники роботи. Хоч цьогорічний бюджет був вкрай обмежений, та все ж за кошти, отримані зі Стабілізаційного фонду (а це близько 945 тисяч гривень) вдалося реконструювати котельню. Нове оснащення дозволяє щодня зекономити майже 2600 грн за оплату газу. А ці кошти можна направити на вирішення більш нагальних проблем. Також Микола Петрович подякував членам комісії за зауваження і пообіцяв, що недоліки буде виправлено.
Напередодні Нового року М.П.Зозуля привітав усіх зі святами, побажав усім здоров’я, благополуччя, усіляких гараздів.
Ольга МОЛЯВЧИК

Переглядів: 768 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100