Головна » 2009 » Грудень » 3 » Вища мудрість – дарувати добро
11:32
Вища мудрість – дарувати добро
За традицією 3 грудня в усьому світі відзначається Міжнародний день інвалідів. Таке рішення прийняла Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй. Це вияв гуманності, знак уваги і турботи про людей з вадами здоров’я.
Відзначення Міжнародного дня інвалідів в Україні – це добра нагода підсумувати і визначити, що треба зробити для формування суспільства рівних можливостей для всіх громадян, для гармонійного розвитку всіх його членів та процвітання нашої країни, в якій кожен без винятку буде відчувати себе вільною та щасливою людиною.
Одне з найважливіших досягнень світового співтовариства в останні десятиліття — зміна у ставленні до людей з обмеженими можливостями, яких уже не розглядають лише як пацієнтів спеціальних установ, або просто непрацездатних осіб, якими потрібно опікуватися.
В районі проводиться певна робота щодо покращення рівня життя 1826 інвалідів, які проживають на території району. Зокрема продовжено роботу щодо обстеження матеріально-побутових умов проживання інвалідів району для надання одноразової грошової допомоги, виплата якої проводиться за рахунок коштів обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів. Проведено виплату 14 інвалідам на суму 3 тис. 360 грн.
В ході акції «Милосердя» на рахунок територіального центру обслуговування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян надійшли кошти в сумі 4 тис. 121 грн, що розподілені між інвалідами, які перебувають у скрутному матеріальному становищі.
Придбано 8 путівок до санаторію «Дениші» для оздоровлення ветеранів війни. Всі путівки використані за призначенням. Оздоровлено 4 інваліди війни, в тому числі один інвалід із супровідником, 1 учасник бойових дій, 1 учасник війни, 1 вдова померлого інваліда війни. Путівки видавались відповідно до черги та медичних показників.
Також оздоровлено ветеранів війни та інвалідів різних категорій за рахунок путівок міністерства праці. Оздоровлено 2 інваліди війни, 1 учасник бойових дій в Афганістані, 1 учасник війни, 14 інвалідів загального захворювання, в тому числі 5 інвалідів спинального профілю (термін лікування для яких становить 45 днів).
Триває робота щодо забезпечення громадян, які мають захворювання опорно-рухового апарату, протезно-ортопедичними виробами та засобами технічної реабілітації. Видано 21 інвалідний візок, 2 опорно-рухові апарати «Стоїк», 15 ортопедичних палиць, 6 пар милиць. Видано 69 направлень на виготовлення протезних виробів та ортопедичного взуття.
Інваліди району перебувають під постійним наглядом медичних працівників лікувально-профілактичних закладів. У квітні 2009 року проведено медичні профілактичні огляди. Проводиться оздоровлення амбулаторно, стаціонарно в умовах обласного госпіталю для ветеранів війни.
На основі висновку лікаря-ортопеда райполіклі-ніки через ЛКК видаються довідки для отримання в управлінні праці та соціального захисту населення технічних виробів для пересування інвалідів, протезних виробів та ортопедичного взуття.
Інформація до громадян району, що мають захворювання опорно-рухового апарату, щодо забезпечення їх протезно-ортопедичними виробами доводиться через наглядну медичну інформацію, особисту розмову з хворим.
Питання щодо забезпечення вільного доступу людей з обмеженими фізичними можливостями до об’єктів соціальної інфраструктури перебувають на постійному контролі в управлінні праці та соціального захисту населення.
Станом на 1.12.2009 року відповідно до переліку об’єктів, які потребували першочергового обладнання на території селища, а це 81 об’єкт, забезпечено безперешкодний доступ осіб з обмеженими фізичними можливостями на 56 об’єктах районного центру (14 — кнопками виклику, 42 - пандусами), а також 18 об’єктів не потребують обладнання, тобто перешкоди для відвідування таких приміщень для інвалідів відсутні.
У даний час на території громад району нараховується 275 об’єктів соціального призначення, з них не потребують обладнання 81. Проведено відповідну роботу щодо обладнання пандусами та технічними засобами виклику на 147 об’єктах у населених пунктах району.
Під час нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту приміщень закладів культури та охорони здоров’я, навчальних закладів, об’єктів житлового та громадського призначення враховуються потреби осіб з обмеженими фізичними можливостями. Об’єкти, які не обладнані засобами доступності для інвалідів згідно норм ДБН-В в експлуатацію не приймаються.
Проводиться консультаційно-роз’яснювальна робота через засоби масової інформації про порядок та умови здобуття робітничих професій у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів, Житомирському вищому училищі-інтернаті, в навчальних закладах Міністерства праці.
На інформаційному стенді управління праці розміщений матеріал про навчальні заклади системи Міністерства праці. Підготовлено та направлено пакет документів для здобуття професії «Взуттьовик» інваліда з дитинства І групи.
Діти-інваліди залучаються до занять фізичною культурою і спортом, беруть участь у мистецьких та творчих конкурсах, фестивалях, що проводяться в районі та за його межами.
Тож хочеться у цей день побажати всім міцного здоров’я, нехай не згасають у наших серцях віра і надія на краще, оптимізм і любов до життя.
Щастя вам, добра і благополуччя.
Переглядів: 868 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100