Головна » 2009 » Грудень » 25 » ВСТАНОВЛЕННЯ СТАТУСУ ІНВАЛІДА ВІЙНИ ЛІКВІДАТОРАМ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
15:23
ВСТАНОВЛЕННЯ СТАТУСУ ІНВАЛІДА ВІЙНИ ЛІКВІДАТОРАМ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
На звернення громадян щодо встановлення статусу інваліда війни особам, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у складі формувань Цивільної оборони відповідно до п. 9 ст. 7 Закону «Про статус ветеранів війни, гаранти їх соціального захисту» відповідає начальник управління Розумович Ольга Петрівна
Пунктом 10 «Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів війни», затвердженого постановою КМУ від 12.05.94 р. №302, зокрема визначено, що «Посвідчення інваліда війни» видається на підставі довідки МСЕК про групу та причину інвалідності.
Водночас мають місце випадки, коли для встановлення статусу інваліда війни громадяни надають до органів праці та соціального захисту населення довідки, що видаються Комісіями з питань підтвердження участі в ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Управління з питань надзвичайних ситуацій Київської обласної та Головного управ-ління з питань надзвичайних ситуацій Київської міської держадміністрацій.
При цьому зазначені довідки не містять інформації про розпорядчий документ (наказ чи розпорядження) щодо залучення особи до формувань Цивільної оборони (далі — ЦО) та всіх відомостей про роботу, що виконував громадянин під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Окрім того, національним законодавством не передбачено створення зазначеної Комісії.
Згідно з роз’ясненням Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи (далі — МНС) від 14.08.2006р. №04-9492/281 на осіб, які направлялися на виконання робіт з ліквідації аварії на ЧАЕС, органами управління у справах Цивільної оборони, створеними в складі підприємств, установ, організацій, НЕ ПОШИРЮЄТЬСЯ ЧИННІСТЬ Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
Натомість умови визначення правового статусу та гарантії соціального захисту цих категорій осіб визначено Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Як повідомили в МНС, у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС брали участь три зведені загони ІДО — Київської, Житомирської та Чернігівської областей, сформовані на базі об’єднань «Хімволокно».
Також до складу цих формувань входив особовий склад штабів ЦО, який направлявся до складу оперативних груп ЦО України (м. Чорнобиль) та ЦО Київської області (м. Іванків).
Документи про залучення зазначеної категорії осіб до формувань ЦО зберігаються в архіві МНС або в архівах облдержадміністрацій вказаних областей.
Таким чином, право на встановлення статусу інваліда війни (відповідно до п. 9 ст. 7 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту») мають особи, які залучалися для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи лише в складі зведених загонів Київської, Житомирської та Чернігівської областей, сформованих на базі об’єднань «Хімволокно».

Переглядів: 966 | Додав: zmya | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100