Головна » 2009 » Листопад » 5 » Захищаючи права та інтереси громадян
00:27
Захищаючи права та інтереси громадян
Діяльність органів юстиції та всі перетворення у сфері забезпечення державної правової політики, які здійснювалися за роки Незалежності України, були підпорядковані єдиній меті – створенню правового поля, яке б сприяло самореалізації особи, захищало права й інтереси людини. Саме на розвиток і зміцнення демократичної, соціальної і правової держави, в якій людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю, спрямовані зусилля працівників органів юстиції.
Добрими показниками в роботі зустрів профеійне свято – День юриста колектив Ружинського районного управління юстиції у Житомирській області. Одним із напрямків діяльності управління є реалізація політичних прав громадян. Тому на управління юстиції покладено функції щодо легалізації місцевих об’єднань громадян, реєстрації місцевих організацій, творчих спілок і благодійних організацій. Управлінням юстиції здійснюється і контроль за додержанням місцевими осередками політичних партій положень своїх статутів. Крім того, ми здійснюємо державну реєстрацію нормативно-правових актів органів державної виконавчої влади та господарського управління, що зачіпають права, свободи й законні інтереси громадян або мають міжвідомчий характер.
Одним з кращих в Житомирській області є відділ державної виконавчої служби Ружинського районного управління юстиції у складі заступника начальника управління, начальника відділу державної виконавчої служби М.В.Франчука, старших державних виконавців М.М.Руденка і О.О.Горєва, державного виконавця О.О.Гладишка, спеціаліста Л.М.Кислюк, оператора комп’ютерного набору А.В.Гладишко, діловода О.І.Кучерук. Саме вони здійснюють своєчасне, неупереджене, виконання рішень судів, інших органів і посадових осіб, що підлягають примусовому виконанню, чим забезпечують здійснення однієї з конституційних засад судочинства щодо обов’язковості виконання судового рішення. Станом на 1 жовтня 2009 року завершені провадження 1995 виконавчих документів різних категорій. Близько 60 відсотків документів виконані. На користь стягувачів різних форм власності стягнуто майже 1,5 мільйона гривень.
Повну, правильну і вчасну реєстрацію актів цивільного стану здійснюють працівники відділу реєстрації актів цивільного стану в складі заступника начальника управління, начальника відділу Л.О. Біляк, провідного спеціаліста Л.А.Голюк і спеціа-ліста Л.І.Пилипчук, на яких покладено відповідальність за забезпечення повної, своєчасної і правильної реєстрації актів цивільного стану відповідно до вимог законодавства. Саме вони проводять державну реєстрацію народження особи та її походження, смерті, шлюбу, зміну імені тощо. Вказані факти мають велике юридичне значення для будь-якої особи, з ними чинне законодавство пов’язує появу, зміну або припинення відповідних відносин, прав і обов’язків. Протягом поточного року станом на 1 жовтня зареєстровано 217 народжень, 482 смерті, 123 шлюби, 34 розлучення.
У системі органів юстиції нотаріат є одним із ефективних способів здійснення державного контролю за реальним розвитком цивільно-правових відносин. У Ружинському районі повноваження нотаріату здійснюють державний нотаріус Ю.А.Безбах і консультант Л.М.Ковтун та приватні нотаріуси П.В.Власюк і Л.М.Ходаківська. В цьому році нотаріусами надана допомога 2470 громадянам. До бюджетів різних рівнів лише від професійної діяльності Ружинської державної нотаріальної контори надійшло близько 115 тисяч гривень держмита та десятки тисяч гривень – у вигляді сплати податків від приватних нотаріусів.
У зв’язку з поглибленням демократичних процесів у суспільстві та з метою забезпечення конституційних прав і свобод людини й громадянина в районному управлінні юстиції створена і діє «Громадська приймальня». Протягом цього року безкоштовну правову допомогу 22 громадянам району надали працівники управління юстиції, його структурних підрозділів та фахівців права.
Ігор ЮЩУК,
начальник Ружинського управління юстиції

Переглядів: 673 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100