Головна » 2009 » Грудень » 10 » Життя громад
00:00
Життя громад

Проблемні питання громад та пропозиції до Програми економічного та соціального розвитку району на 2010 рік – такі основні тези проведення «круглих столів» за участю голови райдержадміністрації Н.О.Туранської та представників сільських громад._ 004.jpg
Цикл заходів розпочався у Мовчанівці, де зібралися керівники установ соціальної сфери, депутати сільської ради, представники громади. На початку розмови голова райдержадміністрації проаналізувала виконання бюджету району протягом одинадцяти місяців нинішнього року, зазначивши при цьому, що хоча бюджетні показники виконуються, але надто складно. Вичерпані всі резервні джерела наповнення районної скарбниці. 
Сільський голова Г.Є.Козіцька зазначила, що мовчанівська громада – благополучна. У селі успішно функціонує сільськогосподарське підприємство – ТОВ «Новофастівське», де трудиться значна частина жителів села, тобто, відсутня проблема з робочими місцями. Господарство вчасно і на належному рівні розраховується з орендодавцями земельних паїв, виплачує заробітну плату, сплачує всі податки.
З початку року, як зауважила Галина Євгеніївна, проведено вісім сесій сільської ради, в тому числі і позачергові, на яких порушувались питання виконання постанови Кабінету міністрів стосовно безоплатної приватизації присадибних земельних ділянок. Опрацьовано понад 300 заяв та підготовлено до видачі 80 державних актів.
Завдяки співпраці та допомозі райдержадміністрації вдалося підсипати щебеневою продукцією ТОВ «Верхівнянський гранітний кар’єр» 800 метрів доріг. Могли б і більше, але першочерговим завданням сільської ради є вирішення питання функціонування дошкільного навчального закладу у селі.
Колись у Мовчанівці функціонував хороший дитячий садочок. Але з часом кількість діток у селі зменшилась і заклад припинив роботу.
Приміщення придбала церковна община, переобладнали його під власні потреби. Тепер же у селі збільшується народжуваність. Виникла потреба облаштування приміщення для дитячого дошкільного закладу. Але приміщення відсутнє. Дітки туляться у пристосованому приміщенні у місцевій школі, але навчальному закладу також потрібно збільшити кількість класних кімнат.
Для позитивного вирішення питання діяльності дитсадка вдалося закумулювати 50 тисяч гривень для придбання приміщення та переобладнання його під дитячий заклад. Приміщення ніби і є – будівля старої школи. Але воно розташоване безпосередньо біля автодороги, що є порушенням санітарних норм для дошкільного закладу. Жителі Мовчанівки висловили пропозицію здійснити обмін – церкві надати приміщення старої школи, а у приміщення церкви (колишній дитсадок) заселити діток.
Проте така постановка питання може внести розкол у громаду. В цій ситуації необхідно віднайти компромісне рішення. Адже і церква необхідна для села, як зазначила Н.О.Туранська: «Хтось має лікувати і душі».
Коли переобладнували приміщення дитсадка під церкву, вся громада збирала на це кошти. То чому і зараз не звернутись за допомогою до громади? Адже діти – наше майбутнє, і про них також необхідно дбати.
Також висловлювались пропозиції щодо приміщення у колишньому військовому містечку, але воно розташоване далеко від центру села, і діткам, яких уже є більше півсотні, не зовсім зручно буде добиратись до закладу.

_ 007.jpg
Заступник голови РДА О.В.Кирилюк зауважив, що до вирішення питання відкриття дитсадка необхідно підійти зважено, і всі питання вирішувати усією громадою. Адже питання не тільки в придбанні приміщення. Його потрібно належним чином переобладнати під дитячий заклад з дотриманням усіх санітарних норм та вимог. Усе це потребуватиме значних фінансових затрат. Це потрібно враховувати. Олег Васильович висловив пропозицію відкрити благодійний рахунок, куди б направлялись кошти від благодійників, спонсорів. Не стоятиме осторонь і місцеве господарство.
Головне віднайти приміщення. Ремонтні роботи можна виконати і толокою. Адже робитимуть добру справу для села.
Не менш важливим для Мовчанівки, як і для інших населених пунктів району, є освітлення вулиць у вечірній та нічний час. Для Мовчанівки це питання особливо проблемне – село розташоване на пожвавленій трасі, де рух транспорту великий. Постійно трапляються дорожньо-транспортні пригоди, гинуть люди. І нещодавно в самому центрі села трапилась ДТП, у якій загинув молодий чоловік. Однією з причин цієї аварії є відсутність вуличного освітлення. Як зазначила сільський голова, виготовлені техумови для встановлення вуличного освітлення, але відсутні кошти.
О.В.Кирилюк зауважив, що кошти, які надходять від власників транспортних засобів, розподіляються пропорційно між сільським, районним та обласним бюджетами, але левова частка від них надходить саме до обласного бюджету. В нинішньому році у вигляді субвенцій на ремонт шляхів до району повернулась 421 тисяча гривень з обласного бюджету. У наступному році відповідні кошти заплановано спрямувати саме на освітлення вулиць.
Жителі села також порушили питання встановлення так званого «лежачого поліцейського» при в’їзді в село з обох сторін, встановлення дорожнього знаку, що інформував би водіїв про тварин на шляху, обмеження швидкості транзитного транспорту. Як пояснив Олег Васильович, встановлення «лежачого поліцейського» — прерогатива Укравтодору, але на таких шляхах його встановлювати заборонено. Вихід із цієї ситуації – встановлення так званого «гравійного переходу». Облаштування такого переходу коштуватиме близько 18 тисяч гривень. Громада могла б знайти такі кошти, але облаштування таких переходів здійснюється тільки за кошти державного бюджету. Коли дійде черга до Мовчанівки, одному Богу відомо. Щодо обмеження швидкості транзитного транспорту – можна поставити знак «фотофіксація швидкості», який певною мірою стримуватиме водіїв тиснути на «газ» у населеному пункті.


Голова райдержадміністрації Н.О.Туранська звернула увагу на підготовку до акредитації медичних закладів, підготовку приміщення виборчої дільниці до виборів Президента України, забезпечення теплом навчального закладу, благоустрій території села.
Перший заступник голови РДА, начальник управління агропромислового розвитку Б.О.Ходаківський аналізуючи ситуацію в сільськогосподарській галузі, зазначив, що мовчанівський відділок ТОВ «Новофастівське» - один із кращих не тільки в районі, а й у області.
У господарстві найвищі, після СФГ ім. Мічуріна, надої молока – добовий надій становить 22 кілограми молока від кожної корови. З початку року надоєно майже по вісім тисяч кілограмів. Зібрано кукурудзи по 126 центнерів з гектара. Вагомі показники і у інших галузях сільськогосподарського виробництва.
Підсумовуючи зустріч, Н.О.Туранська зазначила, що Мовчанівка – одна із найменш проблемних громад. Завдяки співпраці з райдержадміністрацією, районною радою, місцевим сільгосптоваровиробником, вдається вирішувати нагальні проблеми села, значну увагу приділяти соціальному розвитку громади, що сприяє в цілому нормальному функціонуванню громади.

Василь КАЩУК

Переглядів: 862 | Додав: zmya | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Міні-чат

100